Epoca de Aur a corporatiştilor psihopaţi

Decis sa evoluez!

Epoca de Aur a corporatiştilor psihopaţi

Cică e acum! Nu a fost în urmă cu 10 ani, şi nici nu va apărea peste alţii 5. O trăim, o respirăm, o vedem, o simţim zi de zi …

 

Alexandru Talmazan, Managing Partner Wrightson, spunea la Ziua Performanţei din cadrul Zilelor Biz 2012, că nu toţi psihopaţii sunt după gratii; mai sunt şi unii „scăpaţi” prin Consiliile de Administraţie sau managementul exectuv al diverselor companii.

 

Şi nu a fost vorba despre o idee venită speakerului pe moment, ci chiar de rezultatul unor studii ştiinţifice efectuate în ultimii ani. Mai precis, acestea au reliefat 2 concluzii importante:

  1.       În condiţiile în care, la nivelul întregii populaţii, circa 1% din indivizi manifestă comportamente psihopate, analizele făcute la nivelul de management al mai multor firme au relevat un procent de 4 ori mai ridicat!
  2.       Cele mai des întâlnite 3 tulburări de personalitate întâlnite la top & middle manageri, şi care se regăsesc şi la psihopaţii cu acte-nregulă, sunt: personalitatea histrionică, cea narcisistă, respectiv comportamentul obsesiv-compulsiv.

 

Partea interesantă a fenomenului este aceea că sunt voci care susţin că în perioade precum cele de criză (cu incertitidine ridicată, decizii bazate mai mult pe „feeling” decât pe experienţe precedente, evenimente şoc), psihopaţii corporatişti dovedesc o abilitate ridicată de a gestiona situaţiile provocatoare ale momentului.

Sunt persoane carismatice, ştiu că mobilizeze şi / sau manipuleze echipe sau mulţimi, au capacitatea de a administra situaţii excepţionale, identifică soluţii inovatoare prin gândire „out of the box”. Altfel spus, se pare că avem nevoie de ei. Şi chiar mare!

 

Pe de altă parte, consideră alţii, cu toate că psihopaţii corporatişti pot genera anumite beneficii, comportamentul lor are şi consecinţe total destructive. Din acest motiv, unii acţionari îşi pun şi problema legată de cât timp păstrează astfel de persoane în firmele pe care le deţin. Oare să fie vorba de o abordare de genul „Până trec puntea, mă fac frate şi cu Dracu’!” sau mai degrabă gândesc că „E rău cu psihopaţii corporatişti, dar mai mai rău e fără ei …”.

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Mai fă şi ce (nu) îţi place

x