Conservare vs. Dezvoltare

Decis sa evoluez!

Conservare vs. Dezvoltare

Era în 2001, prin toamnă, la câteva luni după ce începusem să lucrez în asigurări. Mihnea, un vecin de bloc, tocmai terminase facultatea, se angajase şi încasase primul salariu. Mă întâlnesc cu el şi, băiat bun, cu potenţial şi preocupare pentru ce se întâmplă în jurul său, mă întreabă:

- „Alin, tu care eşti specialist în economie, în investiţii, ia spune-mi care ar trebui să fie primul produs financiar pe care mi-l cumpăr din salariile pe care le primesc, acum că lucrez?”

- „Mihnea, sunt eu specialist în economie, dar nici cu tine nu mi-e ruşine, că îţi lucrează neuronii în căpăţână, aşa că am te ajut să-ţi răspunzi singur la întrebare. Zi-mi, acum când ai fost la ţără, la bunici, şi a trebuit să îi ajuţi să ducă grâul la moară, la măcinat, cum procedai?”

- „Nu văd legătura”, zice el.

- „Ai să o vezi imediat. Deci, cum făceai …”

- „Mă trezeam de dimineaţă, mă duceam la baie …

- „Nici chiar aşa …”

- „Păi … luam câte un sac, în umpleam pe trei sferturi cu grâu – să nu fie foarte greu -, îl punem în Dacia Papuc a lui Nea’ Gigi de peste drum, mergeam cu încărcătura la moară, iar peste 3 zile ne întorceam să ridicăm făina”.

- „Exact. Şi înainte de a umple fiecare sac, ce făceai?”

- „ ???”

- „Într-adevăr, poate erau lucruri care le făceai din instinct, fără să le conştientizezi foarte bine, dar totuşi …”

- „Verificam ca sacul să nu fie murdar sau spart / rupt”.

- „Întocmai … verificai ca sacul să  nu fie spart, adică te asigurai că ce aduni nu se pierde – Excelent, vezi că ai găsit răspunsul la întrebarea ta”.

- „Nu pricep, care e răspunsul?”

- Răspunsul e acela că, şi atunci când ne referim la comportamentul nostru financiar şi începem să ne gestionăm patrimoniul pe care îl deţinem, prima şi cea mai importantă preocupare a noastră ar trebui să fie aceea de a conserva ceea ce avem şi, doar apoi, să ne preocupăm de creşterea / dezvoltarea sa.”

- „Aha …”

- „Adică, ca să pun punctul pe <i>, produsul financiar de bază, cel care îţi conservă venitul şi deţinerile tale este ASIGURAREA (de viaţă, respectiv de bunuri), şi doar apoi începi să constitui depozite bancare, să investeşti în acţiuni sau să faci diverse alte plasamente …”

 

Pe cât de simplistă ar putea părea la o primă vedere discuţia pe care tocmai ţi-am redat-o, pe atât de plină de adevăr pentru un comportament financiar sănătos este ea!

Astfel, de cele mai multe ori, primul gând / impuls pe care îl avem este ca o parte din banii pe care îi câştigăm să îi punem la bancă; ceea ce, de altfel, nu e absolut deloc rău – economisirea regulată e o adevărată “virtute”. Acest plasament, la fel ca investiţile în acţiuni, fonduri mutuale, valută sau obiecte de artă sunt produse financiare a căror rol este de a ne creşte / dezvolta avuţia. Depozitele în bancă sunt purtătoare de dobândă, acţiunile şi fondurile mutuale pot genera diverse câştiguri (dar, atenţie, şi pierderi!), valoarea obiectelor de artă (dacă au fost bine alese) sporeşte în timp, şi tot aşa …

 

Prin conservare, Asigurarile ne ajută să acoperim o pagubă, nu să ne îmbogaţim

Pe de cealaltă parte, însă, aşa cum am menţionat deja într-o altă postare de pe Blog, peste tot în jurul nostru există o mulţime de riscuri (evenimente nedorite, dar posibil a se întâmpla), precum: accidente sau boli care ne pot afecta starea de sănătate, respectiv fenomene naturale (cutremure, furtuni, inundaţii, grindină), care ne pot distruge parţial sau total bunurile pe care le deţinem (maşină, casă, culturi agricole, utilaje şi maşini din fabrică).

Odată produse aceste evenimente, ele înseamnă strict din punct de vedere financiar o pierdere. Spitalizarea sau intervenţiile chirurigicale necesitate de o boală sau un accident înseamnă bani cheltuiţi (de unde? – din rezervele pe care le avem), adică patrimoniul noastru se reduce. La fel, înlocuirea unui autoturism furat, respectiv reparaţiile necesitate de o casă afectată de cutremur sau o de o banală inundaţie de la vecinul de deasupra înseamnă, din nou, bani care se „topesc”.

Iar aici intervine roul asigurării, care presupune încasarea de către mine sau de către tine, a unei sume de bani a cărei rol este fie să acopere cheltuielile generate de acţiunile menite să ne redea starea de sănătate, fie să contribuie la repararea / reîntregirea patrimonului afectat de riscuri. Astfel, având la dispoziţie aceşti bani, nu eşti nevoit să consumi din avuţia ta pentru a reveni la starea de dinaintea producerii riscurilor.

 

În concluzie, nu ştiu cum ai făcut tu până acum, sau cum vei face de acum încolo, dar eu prefer să conserv, şi doar apoi să dezvolt. Nu de alta, dar să nu torn la nesfârşit într-un sac fără fund!

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

DEX Asigureză – Română, Partea VI

x