Decis sa evoluez!
Mai serioase sau mai hazlii, dar pe care nu le vei găsi, cu siguranţă, în DEX sau în vreo carte de business
13. Asigurările reprezintă acel produs financiar de care toată lumea are nevoie, dar nimeni nu vrea să îl cumpere.
14. Asigurarea e ultimul lucru pe care îl cumperi atunci când posibilităţile tale financiare sporesc. În primul rând îşi schimbi telefonul, îţi împrospătezi garderoba şi dublezi diagonala LCD-ului din living, apoi creşti frecvenţa ieşirilor în oras, precum şi a excursiilor în străinătate, îţi cumperi o maşină noua, îţi schimbi din nou garderoba, diversifici colecţia proprie de ceasuri, respectiv de bijuterii a soţiei, schimbi mobila de bucătărie, înlocuieşti vana cu jacuzzi şi tot aşa …
15. Asigurarea e primul lucru la care renunţi dacă, la un moment dat, ai probleme financiare; apoi urmează să schimbi vacanţa la Roma cu una la Jupiter, să faci shopping agresiv doar o dată pe lună, nu săptămânal, nu mai mergi la birou cu maşina ci cu metroul, înlocuieşti abonamentul la mobil cu un Pre-paid şi începi să beep-ăi, treci de la Pepsi la Fruti Fresh şi apă de la robinet, iar lista poate continua.
16. Asigurările sunt singurul domeniu în care te pui, pe tine ca şi individ, la urmă; mai importantă e maşina (care are, în cel mai rău caz o asigurare – RCA, în cel mai bun caz două – adică şi un Casco), apoi casa, alte bunuri şi, într-un final, persoana ta.
17. Asigurarea nu e un „port-boneur”. Adică, să nu presupui faptul că, odată cumpărată, aceasta te protejează împotriva producerii anumitor riscuri, precum o îmbolnăvire, accident sau distrugerea bunurilor pe care le deţii. Daca e să ai ghinion, riscul se produce oricum, cu sau fără asigurare. Diferenţa între „fără” şi „cu” asigurare constă în ce se întâmplă cu tine din punct de vedere financiar: în varianta „fără” eşti şi suferind şi cu banii daţi (pe medicamente, tratamente, atenţii la medici etc.), în varianta „cu” eşti doar suferind, căci celelate costuri ţi le acoperă compania de asigurări.
18. Asigurărlie sunt domeniul de activitate în care cei care „fabrică” aceste produse / servicii (respectiv companiile de asigurări) sunte cele mai stabile, sigure şi durabile firme de pe faţa Pământului; până când nu mai sunt … deloc! Cu toate acestea, în zilele noastre, probabilitatea ca un asigurător să dea faliment e mult mai mică decât probabilitatea să te calce o maşina sau să faci o toxinfecţie alimentară dupa o masă copioasă la mall. Deci, depinde doar care risc vrei să ţi-l asumi, pe primul sau pe al doilea.
19. Asigurările sunt cel mai „filozofic” domeniu de activitate, chiar mai filozofic decât filozofia în sine. Te gândeşti atât mult până să iei o decizie, o întorci pe atâtea părţi, amâni atât de mult, încât sunt şanse mari să ajungi la sfârşitul vieţii şi tot să nu fii ajuns la o concluzie: „Sunt o opţine bună”? Cred că da … Sau, totuşi nu …?”.
20. Asigurarea este ca Dr. Jekyll şi Mr.Hyde. E extrem de atrăgătoare când o cumperi – îţi acoperă toate situaţiile posibile şi imposibile a se produce în viitor, inclusiv evenimente cu extratereştrii, fantome şi strumfi. Pe de cealaltă parte, devine foarte respingătoare / fioroasă când ţi se întamplă ceva: aştepţi să fi despăgubit dar afli cu stupoare că tocmai evenimentul care ţi s-a întâmplat ţie e acel „1 dintr-un milion” care nu e cuprins în contract. Dar asta se întamplă doar dacă îi laşi pe cei de la asigurări să te duca de nas, sau nu caşti ochii suficient de mult când cumperi produsul.
21. Asigurările sunt singurele care te fac să îţi doreşti să fii şi mort, şi viu în acelaşi timp: mort – că ai avea / genera o grămadă de bani, viu – ca să îi poti cheltui ca lumea.
22. Asigurările de viaţă nu funcţionează pe principiul „struţ” – pune capul în nispis şi consideră că s-a ascuns. Altfel spus, faptul că nu doreşti să te gândeşti la anumite evenimente neplăcute şi nedorite din viitor (accidente, boli), nu înseamnă că acestea nu se pot produce.
23. Asigurarea e ca o maşină a timpului: te ajută să îţi trimiţi bani în viitor – atât pentru situaţii frumoase şi dorite (majoratul copiilor, retragerea din activitatea profesională), precum şi pentru evenimente neplăcute şi nedorite (accidente, îmbolnăviri).
24. Asigurările sunt „naşul” riscurilor. Adică, în sfârşit, există „ac de cojocul lor”.
25. Asigurările sunt … şi aici te invit pe tine să completezi!
Te asigur de toată consideraţia mea,
Dr. Alin T. Băiescu