AutoInterviu

Decis sa evoluez!

AutoInterviu

Dr. Alin T. Băiescu intervievat de alinbaiescu.ro 

alinbaiescu.ro: Care afost evoluţia carierei tale?

Dr. ATB: Legat de cariera mea, pot spune că aceasta a evoluat într-o manieră  în care „lucrurile s-au legat de minune”.

Prina etapă a fost cea în care am pus accentul pe învăţare, motiv pentru care atât poziţile pe care le-am deţinut (Trainer Regional, Manager Regional Brokeri), cât şi companiile în care am lucrat (multinaţionale de top – Alico, Raiffeisen) mi-au asigurat acest lucru.

Fără a neglija partea de învăţare, la un moment dat, am trecut la faza a doua a carierei mele, în care accentul îl pun pe valorificarea / aplicarea cunoştinţelor şi abilităţilor dobândite, motiv pentru care am căutat, dar şi gasit, acele contexte care să îmi permită acest lucru: AEGON Asigurări de Viaţă (Director de Operaţiuni, Director Marketing şi Dezvoltare produse, Director General Adjunct), iar acum Eureko (Director Vânzări Divizia Bancassurance, Brokeri & Corporate). 

alinbaiescu.ro: Care au fost cele mai mari provocări din cariera ta?

Dr. ATB: Provocările au fost numeroase şi diverse, de la îndeplinirea unor task-uri extrem de complexe şi noi, până la recrutarea şi dezvoltarea de personal calificat corespunzător în echipele pe care le-am coordonat de-a lungul timpului.

Ce au avut, însă, în comun, toate aceste situaţii a fost faptul că m-au învăţat să nu renunţ uşor. Iar acest comportament mi-a fost întărit şi de o cugetare foarte adevărată, citită la un moment dat, care spunea că atunci când simţi că nu mai poţi, eşti abia la jumătatea drumului de care eşti, de fapt, în stare! 

alinbaiescu.ro: Care sunt cele mai mari realizări ale carierei tale?

Dr. ATB: Pe cei care aşteaptă un răspuns clasic, adică o înşiruire de împliniri şi recunoaşteri ale rezultatelor obţinute, îi invit să acceseze secţiunile Carieră → Recunoaşteri → Realizări remarcabile ale alinbaiescu.ro.

Pentru toţi ceilalţi, pot să spun că, din punctul meu de vedere, cele mai importante realizări ale carierei mele sunt două.

Prima se referă la faptul că, absolut peste tot unde am fost prezent (activităţi profesionale, academice sau chiar personale) am lăsat o urmă distinctă, ce dovedeşte că am trecut şi eu pe acolo. Am reuşit să realizez ceva pozitiv, apreciabil (de o amploare mai mare sau mai mică), care generează beneficii şi în prezent.

Cea de-a doua realizare consistentă a mea se concretizează în faptul că am început, de ceva vreme, să mă descopăr şi cunosc atât ca persoană, cât şi ca manager, să îmi conştientizez atât punctele forte, cât şi slăbiciunile. Mai concret, experienţele mele mă ajută să îmi dezvolt propria „filozofie de viaţă profesională” care, pe de o parte confirmă unele dintre lucrurile auzite şi învăţate de la alţii, dar şi infirmă alte aspecte. Pentru că, ce altceva poate fi un motor mai puternic în cariera unei persoane decât un set consistent de convingeri şi credinţe personale, rezultat al procesului de educaţie, combinat cu experienţe proprii? 

alinbaiescu.ro: Care apreciezi că au fost atuurile care te-au ajutat să evoluezi, tânăr fiind?

Dr. ATB: În primul rând, apreciez că e vorba de o combinaţie între putere de muncă, rigurozitate, încăpăţânare (care, în termeni de business se numeşte „perseverenţă”), capacitate de relaţionare cu ceilalţi şi, poate părea surprinzpător, o anumită doză de inconştienţă. Ştiu că dă bine pentru un manager să spună că analizează în detaliu fiecare oportunitate şi că acţionează doar în cunoştinţă de cauză. Nu susţin că nu am şi eu acestă abordare, dar au fost şi situaţii în care (uneori conştient, alteori inconştient) mi-am asumat anumite riscuri, am decis să fac lucrurile altfel – şi în majoritatea cazurilor am ajuns la un „happy end”. Pentru că, aşa cum spunea sloganul unei companii de asigurări la un moment dat, „cel mai mare risc este să nu iţi asumi niciunul” …

Iar în al dolilea rând, m-am antrenat să cer de la mine mai mult decât cer ceilalţi! 

alinbaiescu.ro: Ce planuri ai pentru următorii ani?

Dr. ATB: Dacă te aştepţi să îţi spun că visez un anumit post, companie sau câştig, nu am posibilitatea de a-ţi satisface această cerinţă, pentru simplul fapt că nu îmi mai stabilesc obiectivele în astfel de coordonate.

Cerinţele pe care le am acum, raportat la viaţa profesională, şi care apreciez că vor fi valabile şi în viitor, sunt: urmăresc să am o activitate care, pe de o parte, să îmi valorifice la maximum cunoştiinţele şi abilităţile acumulate şi, pe de cealaltă parte, să conţină o doză apreciabilă de „adrenalină” (adică provocare + noutate).

Totodată, pentru mine este foarte important să reuşesc să păstrez echilibrul între viaţa personală şi cea profesională, precum şi să îmi dezvolt capacitatea de adaptare deoarece, legat de viitor, ştiu un singur lucru: presupune o continuă schimbare …

Comments (4)
 • Avatar

  nonitta omania Jan 23 2013 - 08:10 Reply

  Bravo! Felicitari pentru drumul parcurs pana acum si mult succes pentru cel ce va urma de azi inainte! Fie vorba-ntre noi, ma asteptam la un astfel de drum pentru tine :)

 • Avatar

  rizea radu Apr 5 2013 - 19:55 Reply

  Ca si sociolog si fost coleg nici nu trebuia sa ma rogi ci doar sa imi sugerezi …si iti luam un interviu(nu ca si acela din personalul oradea – cluj)

  • Avatar

   alin.baiescu Apr 18 2013 - 13:12 Reply

   Salut Radu,
   Ma bucur ca ma urmaresti, sper ca iti place Blogul.
   Intr-adevar, uitasem de peripetiile noastre de atunci, a trecut ceva vreme …
   Drag, Alin

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

John Gray, autorul bestseller-ului “Bărbații sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus”, vine în România

x