VIP

Decis sa evoluez!

VIP

Ştii ce înseamnă VIP?

Normal că „Da”! Eu sunt ceva mai neştiutor pe tema asta. Credeam că mă pricep, dar asta până acum câţiva ani când … am tot început să aud lucruri de genul: „Ai grijă cu tipul ăla, e VIP”, „Cea care vorbeşte acum e VIP”, „Bărbatul cu sacou negru, care stă la biroul din colţ, e VIP”, „Doamna de la ghişeul Nr. 3 e VIP”.

Şi m-am confuzat total, pe de o parte. Căci, pe de cealaltă parte, am realizat că trăim într-o lume plină de VIP-uri. De tot felul …

 

Very INCONSISTENT Person(s)

Cunoşti vreunul din ăsta? Care azi zice un lucru, foarte „argumentat” şi vocal, mâine o întoarce la 180 grade, nu mai recunoaşte nimic, cică nu el a zis asta, sau chiar dacă cuvintele au fost cele menţionate, au o cu totul altă semnificaţie.

Eu ştiu astfel de specimene. Unii nu ştiu ce să spună, nu au opinii proprii, nu şi le pot susţine şi astfel devin inconsistenţi. Sau sunt alţii care, deliberat, crează confuzie. Să nu ştii exact ce gândesc, ce doresc, care le sunt intenţiile. Acum aruncă o chestie, mâine alta, apoi se răzgândesc din nou şi tot aşa. VIP-uri, pe bune …

 

Very IMATURE Person(s)

Şi aici nu mă refer neapărat la copii sau adolescenţi. Ei e normal să fie, într-o anumită măsură, imaturi … (deşi, uneori, chiar ne surprind prim maturitatea gândirii lor). Mă refer la maturi pe buletin, dar imaturi în gândire. E vorba de colegi de birou, unii chiar manageri, cu comportamente de-a dreptul infantile: îşi „asumă” responsabilităţi, dar nu se ţin de ele. Nu au maturitatea să spună „nu” atunci când li se cere ceva şi nu pot / nu ştiu / nu au capacitatea de a face acel lucru. Spun „da”, iar apoi amână, şi iar amână, găsesc scuze ca să nu facă, sau să procedeze altfel. VIP-uri de VIP-uri …

 

Very INTRANSIGENT Person(s)

Ai întâlnit oameni de genul ăsta? Care nu au doar un fix, ci mai multe. Şi se ţin de ele, indiferent ce. Unii sunt manageri care aplică orbeşte reguli, nu le pun în context. La fel ca un computer-aş.

Să nu înţelegi că eu nu sunt adeptul regulilor. Din contră, eu chiar iniţiez regulamente şi proceduri, tocmai pentru că acestea asigură, în marea majoritate a situaţiilor,  gestiunea eficientă a afacerilor, clar, standardizat. Dar sunt şi situaţii care necesită o implicare mai subiectivă / emoţională; pe astea, VIP-urile noastre le ratează, de tot …

 

Very IDIOT Person(s)

Cu siguranţă ştii cele două Legi ale lui Murphy în care se spune: „Pe Pământ, două lucruri sunt omniprezente: hidrogenul şi proştii / idioţii”, respectiv „Cantitatea de inteligenţă pe Pământ e constantă, doar populaţia e în continuă creştere”.

Dar din ăştia, câţi cunoşti? Care spun sau fac nişte gogomănii de te doare mintea? Uită-te în jurul tău şi spune-mi dacă nu reperezi cel puţin trei creaturi care lejer pot fi încadrate în categoria aceasta. Mai interesant e faptul că, dacă ar fi, de exemplu, într-o organizaţie, pe niveluri inferioare, nu ar fi aşa de nasol. Îşi fac rău lor şi unui număr limitat de alte victime. Dar, din păcate, idioţenia nu are limiteierarhice! Şi nu ştiu cum se face, că sunt chiar mulţi care au ajuns sus, tot mai sus. Şi, implicit, îi influenţează / afectează pe mulţi, pe tot mai mulţi. VIP-uri de excepţie …

 

Very IRASCIBLE Person(s)

Uau … ăşti urlă, răcnesc din toate puterile, nimic nu le convine, totul le displace, totul e de rahat, îi dezgustă, nu suportă pe nimeni, toţi sunt nişte tâmpiţi. Dacă vrei să îi abordezi, arunci clasica întrebare către ceilalţi: „Azi cum e?”, ca să ştii dacă ai sau nu sorţi de îzbândă.

Adevărat, fiecare dintre noi mai avem astfel de momente: ele sunt fie consecinţa unei stări fizice mai proaste, fie a uneia mentale nu tocmai ok. Dar, de multe ori încercăm (şi chiar reuşim) să mai temperăm starea interioară, până să se reverse la exterior.

Personajele în cauză nici măcar nu încearcă, preferă să rămână VIP-uri …

 

Very INDIFFERENT Person(s)

Eu pe ăştia îi admir, pentru că o să trăiască până la 120 de ani, iar atunci o să moară călcaţi de maşină, nu de vreo boală. Sunt cei cărora nu le pasă de nimeni şi nimic, nu se implică, nu e treaba lor, nu ştiu şi nu cunosc. Un coleg de birou are nevoie de ajutor – să se descurce şi singur, un prieten îi socilită  – tocmai sunt ocupaţi cu ceva foarte important care nu poate fi amânat, văd pe stradă un căţel lovit sau flămând – asta e, legea junglei / a naturii, unii supravieţuiesc, alţii nu – pe ei nu îi interesează. De, sunt VIP-uri …

 

Very INSISTENT Person(s)

Sunt aceia care nu ştiu când şi unde să se oprească: vin, revin, încearcă, re-încearcă, îi dai afară pe uşă, reintră pe geam, iar apoi, din nou, prin canalizare. Alfel spus, sunt cei care au la maşină doar acceleraţie, frână ioc!

Iar aici mai bine zic eu întâi, ca după aceea mă poţi prinde pe picior greşit. În această categorie, dacă ar fi să ne uităm la o anumită breaslă, ar intra agenţii de vânzări / asigurări – de ei nu prea reuşeşti să scapi, cu una cu două.

 

Da, suntem înconjuraţi de o mulţime de VIP-uri, asta e!

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

Comments (5)
 • Avatar

  nonitta omania Jan 16 2013 - 08:21 Reply

  ai dreptate! cred ca fiecare dintre noi e inconjurat de astfel de VIP-uri; e inevitabil; face parte din marea diversitate a vietii; dar cred ca fiecare dintre VIP-urile astea rolul lui (bun sau rau) si isi pune amprenta pe cursul existentei noastre; si, probabil, la randul nostru, facem si noi parte dintr-o categorie sau alta, sau cel putin asa ne considera ceilalti; depinde de punctul de vedere al fiecaruia; oricum, fain articol! :)

  • Avatar

   alin.baiescu Jan 16 2013 - 10:06 Reply

   De acord cu tine.
   Cei pe care ii apreciem sunt cei de la care invatam cu “sa face”. Ceilalti, sunt cei de la care invatam “cum NU se face”!

 • Avatar

  gabriela stoica Jan 16 2013 - 10:12 Reply

  daca esti un bun vinzator iti dai seama cind trebuie sa te opresti,pt a nu deveni agasant si pt a pastra usa “macar intredeschisa”
  alte variante de vip nu comentez ,dar mare dreptate aveti.

 • Avatar

  vali Jan 16 2013 - 20:46 Reply

  VIP cred ca se scrie corect VIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIP!
  (ipocrit, indolent, instabil, invidios, isteric, infatuat, intolerant, inuman, intangibil, intrigant, inapt, inept…si lista ar putea continua interminabil).
  Eu cunosc multi VIIIP, VIIIIIP si VIIIIIIIIIIIP in diverse combinatii si diverse marimi :)
  As vrea sa cunosc mai multi VIP.
  Da, sunt de acord ca suntem inconjurati de VIP-uri (cu mai multi sau mai putin I) dar si noi, la randul nostru, suntem considerati VIP (cu mai multi sau mai putin I)…
  Toti suntem niste intrusi in viata celorlalti, ne influentam destinele uneori in mod dramatic…Important este sa ne implicam cu credinta, responsabilitate si mult bun simt.
  Frumos articol!

  • Avatar

   alin.baiescu Jan 17 2013 - 13:14 Reply

   Bune completarile tale care incep cu “I” …
   Si, categoric: ne regasim si noi aici, mai mult sau mai putin, in 1, 2 sau toate categoriile!

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Mai fă şi ce (nu) îţi place

x