Ce faci când … nu faci nimic?

Decis sa evoluez!

Ce faci când … nu faci nimic?

Consideri că e un non-sens întrebarea de mai sus? Te asigur că doar ţi se pare.

Şi percepţia mea cam tot aceasta a fost când am auzit pentru prima dată această formulare. Dar, analizând mai în detaliu situaţia, mi-am dat seama că lucrurile nu sunt atât de simple cum am putea noi crede.

 

Te invit la o scurtă introspecţie

Gândeşte-te puţin de cât ori i-ai spus copilui tău ceva de genul: „Stai aici liniştit câteva minute, până mă intorc la tine. Dar, să nu faci nimic, ai înţeles?”.

Dar de câte ori ai transmis colegilor / subordonaţilor tăi mesaje care sunau astfel: „Da, ne vedem în circa 1 oră la şedinţă, până atunci nu aveţi nimic special de făcut”.

Şi, în realitate, ce s-a întâmplat?

 

Omul nu e mobilă

Este în natura omului să facă tot timpul câte ceva, că doar nu e mobilă (chair dacă, uneori, mai folosim această expresie). Dacă nu e vorba de vreo acţiune fizică, atunci poate fi o interacţiune verbală cu cineva sau, de ce nu, dezvoltarea unui intens dialog interior.

Că şi când doar stai, şi nici măcar nu „cujeţi” (ca badea din banc), tot faci ceva – te odihneşti!

 

Copilul care nu face nimic

Câte minute (ba nu, secunde) poate un copil să stea pe scăunelul lui fără să facă nimic? Indiferent de răspunsul tău, cred că el poate fi încadrat în zona „prea puţin”.

Iar dacă nu i-ai dat tu o ocupaţie anume, cu siguranţă că îşi va găsi el vreo îndeletnicire chiar interesantă. Şi îmi permit să enumerez câteva la întâmplare: să-l picteze pe Mickey Mouse cu carioca pe pereţi sau pe tapiţeria canapelei din living, să decupeze o hăinuţă pentru Barby dintr-o eşarfă a mămicii sau cravată a tăticului, să bată cuie în masă, să ascundă ceva de-al tău într-un loc în care nu te vei gândi nicodată să-l cauţi (cheia de la maşină poate sta mult şi bine, de exemplu, în vasul în care ţii peria de WC).

Şi asta ca să aduc în discuţie doar chestii mai light …

 

Angajatul care nu face nimic

E acea persoană care, oricât s-ar chinui să nu se implice în nicio activitate, sfârşeşte totuşi prin a face una dintre următoarele „acţiuni de business” (dar a nu se limita la): googăleşte fără rost, facebook-ează în toate cele patru zări, îi vin idei cum să fenteze sistemul / regulile (iar apoi share-uieşte descoperirile cu alţii) şi, preferata mea … bârfeşte. Îi ia pe toţi la rând – cu rele, nu cu bune, îi face-n toate felurile. Şi uitea aşa, timpul chiar zboară …

 

Ceva vs. Orice

La un training la care am participat la finele anului trecut, cu cunoscutul speaker, trainer şi coach Bruno Medicina, acesta ne povestea despre un experiment interesant din Italia anilor ‘60. Cică, pentru a ţine oamenii ocupaţi dar şi pentru a se ştii ce anume fac, s-au înfinţat câteva mega-fabrici, unde erau angajate mii de persoane. Şi chair dacă utilitatea / valoarea a ceea ce se producea acolo era discutabilă, s-a preferat această soluţie în detrimentul celei care presupunea: plata ajutorului de şomaj şi lăsarea oamenilor liberi, să facă ce doresc (ceea ce ar fi condus, cu siguranţă, la o creştere a ratei infracţionalităţii, mişcări sociale,  şamd.).

Altfel spus, s-a preferat ca oamenii să facă „ceva”, decât să fie lăsaţi să facă „orice”.

 

Timpul poate fi valorizat … dacă vrei şi tu acest lucru!

Cu siguranţă că, în cele mai multe cazuri, timpul poate fi valorificat. Şi al copiilor, şi al angajaţilor.

E nevoie, într-adevăr, de puţină inventitivate din partea părinţilor / managerilor ca să găsească acele acţiun care să ocupe timpul într-un mod eficient, plăcut, relaxant. Şi aici intervine calitatea ta de părinte sau manager adevărat

 

Iar dacă chiar nu găseşti ceva util de făcut pentru copilul sau angajatul tău, măcar ţine-l ocupat cu ceva. Nu de alta dar le pot veni idei … şi atunci ai putea să ai mai multe bătăi de cap decâţi ţi-ai dori şi imagina!

 

Te asigur de toată considraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

 

P.S. Chair şi un mort faci ceva .. se descompune!

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Mai fă şi ce (nu) îţi place

x