Schimbă TU becul!

Decis sa evoluez!

Schimbă TU becul!

Ieri, Dragoş Anastasiu, Preşedinte Eurolines, a reuşit să mă convingă că, dacă schimb un bec, îmi dezvolt spiritul antreprenorial

 

                Un eveniment inspirat şi inspiraţional – Zilele Biz 2012

După cum uşor ai putut să îţi dai seama de pe Blog, particip zilele acestea la Zilele Biz 2012, cel mai „cool” eveniment de business al anului, aşa cum îţi anticipasem deja.

Personalităţi care-mai-de-care, idei valoroase, atmosferă specială (parcă, parcă, îmi venea să iau într-o sticluţă puţin aer şi să îl duc acasă / la birou – pentru ca atunci când am nevoie de inspiraţie sau motivare, să trag o ”duşcă”, ca aurolacii).

Şi pentru că doresc să împărtăşesc cu tine cât mai multe dintre aceste idei, voi avea următoarea abordare: în fiecatre zi din această săptămână am să fac o postare scurtă cu una dintre chestiile mişto care mi-au fost împărtăşite cu o zi în urmă; apoi, restul ideilor / subiectelor am să le tratez mai pe larg, în perioada care urmează. Ok? Mulţumesc.

 

Becul şi antreprenoriatul

Povestioara lui Dragoş făcea referire la un eveniment aparent minor, care s-a petrecut acum câţiva ani: unul dintre angajaţii săi prefera să se chiorească când citea diverse documente, decât să schimbe un bec ars din biroul său. Şi aceasta pentru simplul motiv că înlocuirea becului nu era explicit treaba lui, ci a administratorului clădirii.

Chiar dacă era ars, becul a generat scânteia care l-a determinat pe Dragos să îi explice „împricinuitului” ce înseamnă să (nu) ai un micro-spirit antreprenorial, iniţiativă. Că dacă faci şi lucruri care nu ţin neapărat de tine (adică spargi anumite bariere mentale), tot ţie s-ar putea să îţi faci bine!

 

Eu am schimbat deja un bec!

De exemplu, eu, chiar când m-am reîntors ieri la birou, am făcut puţină curăţenie pe biroul unui coleg. Astfel, am obţinut rapid 2 beneficii.

În primul rând, întreg open space-ul arată acum ceva mai bine (quick win!). Apoi, în condiţiile în care curăţenia de pe biroul meu se pare că nu i-a „inspirat” suficient pe unii, sunt convins că ordinea surpriză de pe biroul colegului în cauză îl va „şoca” puţin şi astfel va înţelege mesajul meu mai vechi.

 

Încearcă şi tu experimentul cu becul. Iar dacă la tine la firmă ard toate becurile, vezi dacă florile sunt udate, e hârtie la WC şi tot aşa …

Nu contează ce anume faci, ce este valoros e că ţi-ai „provocat” inerţia de a nu te implica în lucruri care nu sunt în Job Description-ul postului tău dar care, dacă le faci, te-ar putea ajuta. Iar beneficiile sunt cel puţin două: pe de o parte, nu îţi mai strici ochii, pe de cealaltă parte, ai dat un exemplu cum tu, mare manager sau angajat obişnuit, faci lucrurile şi altfel. Adică ai iniţiativă!

 

Şi, totuşi, să nu exagerăm … Next level!

Ok, ai schimbat o dată becul, apoi ai udat florile, ai vizitat şi toaleta, acum … STOP. Ideea nu era să faci treaba doamnei de la curăţenie. Scopul era să începi să îţi dezvolţi un mecanism, o deprindere. Iar acum, că o ai, găseşte lucruri în jobul tău, pe care până acum le-ai ignorat / evitat şi începe să le faci!

Dacă becul ţi-a oferit mai multă lumină în încăpere, poate o nouă structură a şedinţei de luni cu echipa ta îţi va oferi mai multă lumină în ceea ce priveşte activitatea oamenilor tăi. Totodată, o întrebare în plus / diferită, la o negociere, îţi va oferi mai multă claritate legat de ceea ce doreşte prospectul tău; astfel, îţi poţi spori şansele de reuşită.

 

Concluzie: becul nu mă face antreprenor! Dar mă ajută să îmi dezvolt una dintre calităţile necesare pentru a fi antreprenor / intraprenor- iniţiativa. Deci, la cât mai multe becuri schimbate!!!

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Stomacul – mai deştept decât creierul …

x