Un pas mic pentru tine, un salt uriaş pentru economiile tale

Decis sa evoluez!

Un pas mic pentru tine, un salt uriaş pentru economiile tale

Ştii întâmplarea cu Iepuraşul care, dorind să câştige rapid mulţi bani şi, totodată, credincios fiind, mergea regulat la biserică să se roage: „Ajută-mă Doamne să trag şi eu lozul câştigător la Loto! Nu îmi trebuie mult, doar câteva miare şi am să fiu super-fericit”. După luni în şir de pelerinaje, în timpul unei rugaciuni, Iepuraşul aude deoadată vocea divină adresândui-se ameninţător: „Da’, joacă odată Iepuraşule. Jocă odată!”.

Mergi şi tu des la Biserică?

Revenind la iepurii noştri, doresc să te întreb direct dacă eşti preocupat să-ţi creşti valoarea economiilor proprii? Şi pentru că mă gândesc că răspunsul e pozitiv, te rog să îmi mai spui dacă investighezi şi analizezi continuu care opţiune / produs financiar e cel mai bun pentru demersul tău.

Depozitele la bancă – au lichiditate bună, dar parcă nu te mulţumeşte randamentul lor; plasamentele în fonduri de investiţii – există o diversitate suficient de mare, dar e nevoie de ceva cunoştinţe în domeniu ca să le poţi administra corespunzător; tranzacţiile Forex – te atrag câştigurile potenţiale, dar nu te simţi foarte confortabil cu riscul că ai putea şi pierde banii investiţi; asigurările de viaţă cu capitalizare – sunt o modalitate comodă şi protejată de a strânge bani pe termen lung, dar nu prea eşti dispus să suporţi costurile şi comisioanele corespunzătoare etc.

 

Şi, în final, care produs financiar ţi se potriveşte cel mai bine – e întrebarea căreia îi cauţi neîncetat răspunsul corect? Adică, înţeleg eu, eşti la fel ca Iepuraşul din poveste: doreşti şi eşti chiar interesat să câştigi nişte bănuţi frumoşi. Bravo, te felicit! Dar …

 

Şi joci?

Adică, eşti doar la stadiul de analizat teoretic cele „n” variante de economisire / investire, sau deja pui bani deoparte?

Dacă faci parte din a doua categorie, articolul de faţă ţi se adresează mai puţin (te-ai ales doar cu poanta de la început, pe care o poţi utiliza în diverse contexte şi vei părea haios – nimic mai mult).

Dacă, însă, te preocupă găsirea soluţiilor optime de economisire / investire, dar nu ai reuşit să „salvezi” niciun bănuţ până acum, sau sumele sunt mult prea mici, eşti clientul meu astăzi!

 

Şi asta pentru că nu sunt puţini cei aflaţi în situaţia ta. Nu ştii exact cum să faci, care e metoda cea mai simplă / eficientă pentru a economisi? Haide că te ajut cu o sugestie chiar acum.

 

Ce făceai până astăzi

Te rog să te gândeşti care e abordarea pe care o ai atunci când încasezi salariul (sau alte venituri), şi vezi dacă, nu cumva, ordinea de împărţire a banilor se face în următoarea succesiune:

  1. Achiţi ratele la bancă / alte instituţii de credit (ca să nu rămâi fără casă, autoturism sau maşină de splălat haine)
  2. Plăteşti facturile curente (ca să nu îţi taie curentul, gazul, telefonul etc.)
  3. Începi şi cheltuieşti pentru nevoile cotidiene (să nu rămâi flămând, însetat, dezbrăcat, ne-educat şi nedistrat etc.)
  4. Ce mai rămâne, economiseşti (de dorit între 8 – 10% din venitul net).

 

E bine. Doar o singură întrebare am aici: de câte ori, parcurgând etapele exact în ordinea menţionată de către mine, ai şi rămas cu ceva pentru partea de economisire? Şi nu mă refer la 5 sau 10 lei / lună. Deci?

Exact! De prea puţine ori!!!

 

Ce ai putea face de acum înainte

Este cât se poate de simplu. Faci o singură mişcare câştigătoare; e ca şi cum la şah ai face mat din prima mutare …

Începi cu ultima etapă, a 4-a! Da, ai înţeles corect. Începi cu economisirea, nu termini cu ea.

 

Şi ca să te poţi acomoda mai uşor cu situaţia nouă, gândeşte-te, de exemplu, că, începând de luna viitoare, impozitul tău pe venit creşte cu 8%. Adică, nu mai ai, efectiv, aceşti bani; nu ai ce face, trebuie să te descurci şi fără ei. Sunt convins că poţi pentru că, dacă îţi aminteşti puţin, în ultimul an, chiar dacă venitul nu ţi-a scăzut, au crescut preţurile – şi cam tot aia e!

Sau, altă abordare: e ca şi cum ai face cu colegii de birou banca (roata) ţiganului. Uite cum funcţionează: la salariu, fiecare persoană dintr-un grup contribuie cu o sumă modică la constituirea unui fond comun care, pe rând, este încasat de fiecare memebru al „băncii”. Altfel spus, lunar te dispensezi de o sumă fără de care poţi trăi liniştit, pentru ca, atunci când îţi vine rândul la „roată” să încasezi o sumă de bani pe care să o simţi ca lumea şi să faci ceva semnificativ cu ea.

 

Ce ai putea câştiga?

Efectul noii abordări este mai consistent decât ţi-ai putea imagina: într-un an de zile, ai reuşi să pui deoparte 1 salariu (venit) lunar. Exact, ţi-ai economisit / câştigat al 13-lea salariu!!! Incredibil, nu?

 

Cum ai reuşit această performanţă? Făcând un efort (pas) mic / suportabil, de fapt, ai realizat ceva consistent pentru economiile tale. Care cresc pe lună ce trece; iar apoi mergi mai departe – te gândeşti cum le poţi fructifica cât mai bine.

 

Astfel, ai devenit peste noapte, un fel de Neil Armstrong; nu al spaţiului, evident, ci al finanţelor tale personale! Motiv pentru care …

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

Comments (3)
Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Decalogul Sistemului Privat de Pensii Facultative (Pilonul III)

x