Pensia privată – maşinăria financiară care îţi trimite bani în viitor

Decis sa evoluez!

Pensia privată – maşinăria financiară care îţi trimite bani în viitor

Articol publicat în Revista „Universul INTER”, aparţinând INTER Broker de Asigurare

Motto: Cum îţi aşterni, aşa vei dormi …

 

Timpul trece, dar contează CUM …

“Parcă ieri dădeam BAC-ul şi, uite, astazi, avem întâlnirea de 20 de ani”. „Parcă acum schimbam scutecele lui Andrei şi, uite, acum el face acelaşi lucru cu fetiţa lui”.

Îţi par lucruri cunoscute? Cu siguranţă că Da. Şi aceasta pentru că, pentru fiecare dintre noi, timpul trece … fără a putea face nimic ca să-l oprim. Cu bune şi rele, cu realizari şi eşecuri.

 

Cei mai înţelepţi spun că TIMPUL este singura resursă de pe faţa Pământului de care dispunem cu toţii în mod egal. Frumuseţea, inteligenţa, bogaţia, sănătatea par a se „lipi” mai uşor de unii şi mult mai greu de alţii. Dar timpul, timpul .. e acelaşi pentru toti: 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână.

Dar, totuşi, chiar şi această resursă aparent uniform împărţită, pare a avea o valoare mai mare pentru unii şi mai mică pentru alţii. Mie, cel puţin, îmi face impresia că sunt persoane care reuşesc să facă mult mai multe lucruri într-o zi şi, pe lângă activităţile profesionale, să le rămână (tot lor, culmea!!!) mai mult timp liber. Da, într-adevăr, unii ştiu să gestioneze cele 1.440 de minute ale unei zile mai altfel – mai eficient, mai bine.

La fel, dacă e să facem o introspecţie în timp, există persoane care reuşesc să valorifice mai bine timpul şi din punct de vedere financiar. Cum adică, te întrebi? Haide să vedem …

 

Povesteam acum câţiva ani cu Dora, bunica mea (avea pe atunci 80 de ani) şi ea se plângea de greutăţile bătrâneţii: sănătate precară, o anumită izolare faţă de societate şi, evident, bani puţini, foarte puţini. Dar, îmi spune ea la un moment dat, „ … tu nu vei avea această problemă pentru că ai ceva ce eu nu am avut: Timp şi opţiuni!”.

Şi mare dreptate avea. Atunci când ea era de vârsta mea, avea o singură opţiune pentru a strânge bani pentru pensionare: statul. Iar când au apărut opţiunile (soluţii diversificate de acumulare de capital), nu mai avea timp (împlinise deja 70 ani).

Eu, însă, am în mâna mea un dublu avantaj: disponibilitatea unor instrumente financiare care să mă ajute să acumulez bani pentru momentul în care mă voi retrage din activitatea profesională, respectiv timp. Şi ar fi păcat să nu le valorific …

 

Ecuaţia Einstein-eană a pensiei private

Atunci când te gândeşti să aduni fonduri pentru o nevoie viitoare (fie că sunt bani pentru studiile copiilor, sau acumularea de rezerve pentru pensionare), cel mai important lucru de care trebuie să ţii cont consider că e ecuaţia de bază a procesului de acumulare (un fel de „genialitate a la Einstein”):

Capital = Timp x Bani

Adică, banii de care ai nevoie („C” – capital) se obţin înmulţind timpul („T” – Timp) pe care îl ai la dispoziţie (măsurat în ani sau luni) cu suma de bani pe care poţi să o economiseşti anual / lunar („B” – Bani). Iar în condiţiile în care „C” este constant (dat, e obiectivul urmărit), realizarea lui e dependentă de valorile celor doi parametrii. Prin urmare, ai avut posibilitatea de alege între două opţiuni:

Opţiunea 1: „B” – mare şi „T” – mic (adică, să economisesc sume mari de bani, într-o perioadă scurtă – număr redus de ani, economisind sume mari de bani) sau

Opţiunea 2: „B” – mic, „T” – mare (adică, să acumulez sume mici de bani, într-o perioadă mai îndelungată).

 

În concluzie, optarea pentru o schemă de pensii private facultativă consider că nu mai este o decizie sofisticată, pe care doar specialiştii o pot lua, respectiv implică costuri atât de mari încât contextul economic justifică amânarea sa cu cel puţin un cincinal. Şi acest lucru este valabil fie că mă adresez ţie, ca şi persoană privată, fie ţie ca şi reprezentant al unei firme, raportat la angajaţii tăi.

Nevoia există, soluţiile la fel, stimulente deasemenea. Rămâne doar să începi procesul de acumulare. Nu anul viitor, nu luna viitoare sau mâine. ACUM!!! Căci timpul înseamnă bani – pe care poţi să îi câştigi sau să îi pierzi.

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

Comments (2)
Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Decalogul Sistemului Privat de Pensii Facultative (Pilonul III)

x