Decalogul Sistemului Privat de Pensii Facultative (Pilonul III)

Decis sa evoluez!

Decalogul Sistemului Privat de Pensii Facultative (Pilonul III)

Articolul de azi vine în continuarea postării „Pensia privată – maşinăria financiară care îţi trimite bani în viitor”, şi l-am gândit într-o formă mai specială: cele mai relevante 10 aspecte (de luat aminte!), atât de către firme, cât şi de către angajaţii acestora – în plan individual, privind oportunitatea constituirii unui plan de pensii private facultative (aşa-numitul Pilon III).

 

1. Pensia privată implică eficienţă sporită (efort mai mic, pentru un rezultat identic): la aceiaşi sumă de bani pe care o primeşte angajatul azi, efortul financiar al firmei este evident mai avantajos în favoarea unei contribuţii la P III vs. o creştere salarială.

 

2. Pensia privată = bani + preocupare: direcţionarea unor fonduri către un plan privat de pensii dovedeşte că angajatorul este preocupat de soarta angajatului său, acum dar şi după ce relaţia lor directă de colaborare încetează.

 

3. Pensia privată conferă statut social: atât pentru angajat (un venit mai mare la pensie conduce la poziţionarea individului într-o zonă socială superioară), cât şi pentru angajator (în condiţiile în care sunt deocamdată relativ puţine, dar în creştere numerică, firmele care oferă un astfel de avantaj extra-salarial beneficiază de o percepţie foarte pozitivă în piaţa muncii).

 

4. Pensia privată valorifică la maxim valoarea reală a banilor: 100 de lei încasaţi acum de către un angajat vor fi cheltuiţi pe achiziţionarea unui produs sau serviciu de exact această sumă; aceiaşi 100 lei însă, plasaţi şi investiţi într-o pensie privată, va ajunge să valoreze de cel puţin 3 ori mai mult în peste 20 ani.

 

5. Pensia privată valorifică la maxim valoarea percepută a banilor: modul în care o persoană percepe valoarea banilor diferă în funcţie de contextul în care are nevoie de ei, adică îi cheltuieşte; 100 lei folosiţi pentru cumpărăturile de la piaţă sunt percepuţi ca fiind mai puţin valoroşi (nimeni nu-şi va mai aminti de ei) comparativ cu aceiaşi sută de lei utilizată la bătrâneţe, pentru achiziţionarea unui medicament sau tratament care menţine sau reface sănătatea.

 

6. Pensia privată înseamnă recunoaştere şi recompensare a performanţei: dacă salariile constituie „plata” pentru activitatea prestată la un nivel conform cerinţelor firmei, pensia privată facultativă reprezintă o modalitate excelentă de recompensare a salariaţilor performanţi, un instrument de retenţie a celor mai valoroşi.

 

7. Ceva e mai puţin decât mai mult, dar mai mult decât nimic: orice contribuţie la un fond privat de pensii, oricât de redusă ar putea ea să pară, conduce la acumularea unui fond bănesc; poate nu e exact suma dorită dar, cu siguranţă, e mai mult decât s-ar fi acumulat dacă nu s-ar fi făcut nicio contribuţie.

 

8. Unde-s doi, puterea creşte: contribuţia la un fond Pilonul III poate fi făcută: doar de către angjator, doar de către angajat sau împeună angajator + angajat.

 

9. (şi) Pensia privată funcţionează pe principiul „Timpul înseamnă bani”: în plus sau în minus, depinde când începi să pui bani deoparte.

 

10. (auto)Handicapare financiară: cei care astăzi, conştient, refuză să se pregătească sau să îi pregătească pe cei din jurul lor pentru evenimente financiare predictibile (precum scăderea drastică a venitului la pensionare) generează o (auto)handicapare din punct de vedere financiar.

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Pensia privată – maşinăria financiară care îţi trimite bani în viitor

x