Cel mai tare card din lume

Decis sa evoluez!

Cel mai tare card din lume

Ştii de acest card? Sunt convins că nu, pentru simplul motiv că acum se scrie pentru prima dată despre el. Nu mă crezi, nu-i aşa? Parcurge rândurile următoare şi ai să îmi dai dreptate. Deci, haide să vedem:

Astfel, e un plastic care are dimensiunile identice cu cele ale cardurilor pe care le ai deja. Evident că are inclus şi un cip. Până aici, nimic nou. Dar partea interesantă doar acum începe: cardul în discuţie are 3 roluri majore şi inovative: te analizează, monitorizează şi educă. Detaliez …

 

Cardul … Analizează

În primul rând, e obligatoriu ca absolut toate veniturile să le încasezi pe contul curent asociat acestuia – salariu, comisioane, drepturi de autor, alţi bani … totul se înregistrează aici.

Totodată, automat (adică nu te mai întreabă nimeni), în fiecare lună se fac următoarele deduceri: 10% merge într-un cont de economisire, 10% se alocă pe asigurări de viaţă şi pentru bunurile pe care le deţii, respectiv se achită impozitele pe care le datorezi (atunci când acestea sunt scadente, evident).

 

Apoi, după emiteresa sa, cardul intră într-o periodă de analizare a bugetului tău personal (venituri, dar mai ales cheltuieli) – 3 sau 6 luni. Iar aici e important să reţii că absolut toate cheltuielile trebuie să le efectuezi prin intermediul său (ai posibilitatea să retragi cash maxim 10%  din total încasări). Deosebit e faptul că, de exmplu, atunci când mergi la supermarket, cardul înregistrează nu doar suma totală pe care o cheltuieşti, ci “vede” detaliat absolut tot ce cumperi: brânză – 12 lei, pâine – 4 lei, carne – 17 lei, paste – 9 lei, fructe – 25 lei, legume – 18 lei, Total – 85 lei.

 

Cardul … Monitorizează

La finlul perioadei de analiză, cardului i se activează funcţia sa principlă: de monitorizare (mai elevat spus, control – mai realist) a cheltuielilor pe care le faci. Această funcţionalitate este corelată cu un program avansat de gestiune a finanţelor personale conceput de un grup de experţi independenţi.

Astfel, în funcţie de venitul tău, obiceiurile tale de consum şi standardele programului menţionat anterior, cardul îţi alocă nişte procente (sume) fixe pe care le poţi cheltui pe fiecare grupă de produse. Prin urmare, s-ar putea să ai surpriza ca, la un momentdat, din cumpărăturile pe care le-ai pus pe bandă la supermarket, cardul să îşi accepte doar 7, din cele 10 produse. Celelalte 3 sunt fie produse pe care le-ai achiziţionat şi la ultima cumpărătură şi ar mai trebui să aştepţi puţin, fie nu sunt de nasul tău. Ştiu că ţi se pare puţin deplasat acest lucru, dar haide să fim serioşi: dacă ai un salariu, să zicem, de 3.000 lei pe lună, e total deplasat să îţi cumperi un telefon marca Vertu, a cărui preţ echivalează cu venitul tău pe 6 luni. Da, pe moment poate să fie o bucurie şi să te sinţi bine când, la club, îl pui ostentativ pe masă. Dar dacă, în paralel, pentru asta trebuie să faci foamea jubătate de an, nu ştiu dacă îţi convine sau nu.

Atenţie: cardul nu îţi permite să te împrumuţi prea mult – ca sumă, durată a creditului, sau inadecvat – tip de produs achiziţionat.

 

Cardul … Educă

O consecinţă a facilităţii menţionate anterior, indirect, utilizarea acestui card dezvoltă o serie de comportamente financire sănătoase pentru proprietarul său, adică îl educă.

 

Avertisment: pentru a descuraja utilizarea sa, cardul are 2 opţiuni de design – urât sau oribil (de ţi-e jenă să îl scoţi din portmoneu), respectiv are şocuri electrice (mici, e drept) la utilizare excesivă.

 

Dar cu celelate carduri cum rămâne???

Aha, ştiu la ce te gândeşti acum. Parcă tu ştiai că cele mai bune carduri sunt cele care îţi oferă cea mai mare limită de credit, le poţi utiliza fără restricţii – cumpăraturi sau cash -, rambursarea sumelor împrumutate este extrem de flexibilă .

Da, într-adevăr! Şi acestea sunt cele mai bune carduri. Dar pentru bănci, nu pentru tine. Indiferent de ce îţi zic cei de la ghişeu.

 

Precizări finale

În loc de concluzie, doresc să îţi mai fac şi următoarele precizări: achiziţionarea cardului este opţională şi presupune să îndeplineşti următoarele condiţii:

1. Înţelegi şi accepţi că acest card este un instrument a cărui scop este să te ajute (sau constrângă  – cum vrei tu să zici) să îţi îmbunătăţeşti comportamentul financiar.

2. Efectele sunt benefice mai ales pe termen mediu şi lung. Pe termen scurt pot să apară şi simptome nedorite, mai greu de suportat: de exemplu, frustrarea că nu poţi cumpăra chiar tot ce îţi trece prin cap.

3. Odată achiziţionat, este obligatoriu să îl utilizezi minim 3 ani (este perioada în care s-a constatat că intră în metabolismul posesorului comportamentul financiar corect, adică se activează funcţia educativă a cardului).

 

Deci, cine e interesat de aşa ceva? Eu am trimis cererea de emitere a cardului …

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

 

P.S. 1. Ideea dezvoltării unui astfel de card aparţine unei organizaţii internaţionale formată din clienţi ai instituţiilor bancare din toată lumea, un fel de “Verzi financiari”; ei promovează un comportament financiar sănător şi luptă împotriva abuzurilor instituţiilor financiare, după ce s-au fript rău de tot cu produsele “excepţionale” ale acestora.

 

P.S. 2. Până la publicarea acestui articol, nicio instituţie bancară din lume nu şi-a manifestat interesul de a promova un astfel de produs. Oare de ce? Chiar nu înţeleg …

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Decalogul Sistemului Privat de Pensii Facultative (Pilonul III)

x