Asigurarea de viaţă ataşată la credite – a cincea roată la căruţă?

Decis sa evoluez!

Asigurarea de viaţă ataşată la credite – a cincea roată la căruţă?

Ai luat în ultima vreme vreun credit (ipotecar, cu garanţii mobile, de nevoi personale), sau eşti pe punctul de a o face? Şi, după ce ai ales banca, produsul care ţi se potriveşte cel mai bine, iar dosarul ţi-a fost aprobat, eşti pe punctul de a pune mâna pe bani dar … a mai apărut un element nou şi neaşteptat? Care se numeşte asigurarea de viaţă ataşată creditului? Nu te speria, aşa se întâmplă de obicei.

 

Probabli că acum eşti nemulţumit din cale afară. Nu înţelegi cu ce te ajută de fapt, crezi că mai mult te încurcă. Plus că trebuie să suporţi şi costul acestui serviciu suplimentar. Asta, dacă nu ai muşcat ideea că „e gratuită, din partea băncii”.

 

Trecând peste toate aceste gânduri care te macină şi nemulţumesc, haide să parcurgem rapid următoarele 2 situaţii posibile, iar apoi re-gândeşte puţin întreaga situaţie.

Îţi voi prezenta două scenarii: unul pesimisto – pesimist şi celălalt pesimisto – optimist. Folosirea termenului „pesimist” se referă că ambele situaţii iau în calcul cazul în care, din nefericire, ca urmare a unui accident sau a unei îmbolnăviri, ajungi în incapacitate de muncă sau chiar direct în Rai. Asta e, se mai întâmplă, nu-ţi doreşti, dar riscurile aceastea există că vrei, că nu vrei. Şi nici nu însemană că eşti pesimist, ci doar realist. Iar noţiunea „optimist” vei vedea imediat la ce condiţii se referă.

 

Scenariul 1: pesimisto – pesimist

Evenimentul nedorit s-a produs. Tu nu mai ai posibilitatea de a achita ratele la bancă, iar aceasta se vede nevoită de a găsi soluţii pentru a-şi recupera banii pe care ţi i-a împrumutat. Dacă e vorba de un credit mai consistent (să presupunem că ţi-ai luat casă), a ipotecat bunul iar acum … îl scoate la vânzare. Deznodământul întregii poveşti cu banca: aceasta re-intră în posesia banilor săi, iar tu şi / sau familia ta sunteţi nevoiţi să părăsiţi (pierdeţi) casa pe care tocmai aţi cumpărat-o şi să vă găsiţi un alt loc în care să staţi.

Nasol. Da’, rău de tot! Şi nu e un scenariu SF! Se poate întâmpla când te aştepţi mai puţin.

 

Scenariu 2: pesimisto – optimist

Acelaşi eveniment se produce (incapacitatea de muncă / deces), dar în acest caz, voluntar sau „motivat” ai achiziţionat o asigurare de viaţă ataşată creditului care acoperă cel puţin 2 riscuri: cel de deces (din orice cauză), respectiv cel de incapacitate de muncă.

Iar debutul evenimentelor e la fel: banca, deoarece nu mai încasează ratele de la tine, se vede nevoită să caute soluţii pentru a-şi recupera banii creditaţi.

Continuarea diferă: în această situaţie, spre deosebire de prima, banca va apela la poliţa de asigurare pentru a acoperi soldul împrumutului.

Iar finalul e cu totul altul: deoarece datoria la bancă care greva asupra bunului ipotecat s-a stins, acesta rămâne în posesia ta / a familiei tale.

 

Şi, nu în ultimul rând, te rog să ţii cont şi de următorul aspect. Dacă cumperi de unul singur o asigurare de viaţă costul acesteia este mai mare decât dacă o achiziţionezi de la banca creditoare, ca parte a grupului de clienţi asiguraţi de către acesta (asigurare individuală vs. asigurare de grup).

 

Mergi pe 4 sau 5 roţi?

Deci, sesizezi acum diferenţa? Iar pentru câţiva euro pe lună în plus (sau zeci de euro), consideri că merită ca, în cazul total nedorit în care se petrece un risc, tu şi familia ta să vă aflaţi în „filmul” cu Scenariul 2, şi nu în cel cu Scenariul 1?

Nu ştiu care e răspunsul tău (însă pot să ştiu dacă îmi scrii), dar pot să îţi spun că eu am mers, categoric, pe varianta de a avea a cincea roată la căruţă. Nu de alta, dar e cea de rezervă!

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

Comments (6)
 • Avatar
 • Avatar

  Gabriela Stege Oct 15 2013 - 18:02 Reply

  Si daca terminam de platit creditul si nu s-a intamplat nici un eveniment neplacut ce se intampla cu “a cincea roata” adica cu asigurarea de viata? Ramane o taxa platita la banca si…… cam atat?

  • Avatar

   alin.baiescu Oct 16 2013 - 09:42 Reply

   Da, daca nu s-a intamplat nimic, prima achitata in contul asigurarii ramane la firma. Exact ca roata de rezerva – o cumperi si o ai cu tine, poate o folosesti, poate nu.
   Oricum, cred ca e de preferat sa o ai si sa nu o folosesti, decat sa nu posezi asa ceva dar, la un moment dat, sa ai nevoie de ea …

 • Avatar

  Mariana Pascanut Dec 15 2015 - 18:00 Reply

  Socrul meu a decedat si ne-a lasat cu un credit de platit. Am fost sunati de la firma respectiva sa platim, daca nu ne baga in executare. Nu a fost facuta nici o succesiune asupra bunurilor socrului meu. Fiind plecati in afara tarii, am platit tot creditul. Cand am venit in tara cu diferite treburi am descoperit ca avea aceasta asigurare de viata atasata la contract. Intrebare: se mai pot recupera banii sau ne-am luat o mare teapa? Mentionez ca debitul a fost platit inainte de termenul de scadenta al contractului. <multumesc anticipat

  • Avatar

   alin.baiescu Dec 21 2015 - 15:01 Reply

   Recomandarea mea este sa contactati un jurist / avocat / mediator specializat pe spete comerciale, care sa va analizeze conditiile politei de asigurare pentru a stii (inainte de a merge la asigurator), daca sunteti indreptatiti la despagubiri sau nu.
   Mai precis, sa va clarificati daca anuntarea evenimentului asigurat (decesul) se mai poate face in termenul specificat de asigurator, cine este beneficiarul despagubirilor (in conditiile in care ati stins datoria fata de creditor – creditor care, de regula, e primul beneficiar al politei).
   Dupa clarificarea pozitiei in care va aflati, va puteti adresa si companiei de asigurari.

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Pe când croim oferte fără ***(steluţe) şi în asigurări?

x