Tehnici de management a riscurilor – Partea II

Decis sa evoluez!

Tehnici de management a riscurilor – Partea II

sau, mai puţin academic, – Cum să impresionezi un gurmand

(pentru continuitate, îţi recomand să revezi şi Partea I a acestui articol)

 

Tehnica potenţială 4

Se numeşte Autoasigurare (autoprotecţie) adică, chiar dacă nu ai cunoştinte sau talent la gătit, decizi că nu te laşi pe tine şi pe invitatul tău pe mâna altora, şi te ocupi tu de tot: de la prepararea celor cinci feluri de mâncare pe care vrei să le serveşti, până la a te ocupa de decorarea ambientală (deci ai hotărât că masa va fi la tine acasă) şi servirea efectivă.  Astfel, decizi tu meniul, pe baza a ce ştii deja că place invitatului, utilizezi doar produse proaspete şi, de ce nu, bio, şi aşa mai departe. Singura problemă e că … tu nu ştii să găteşti. Asta înseamnă că ai nevoie de nişte lecţii care, pe de o parte costă bani, iar pe de altă parte necesită timp. Dacă cu banii ai putea-o rezolva, cu timpul ce faci? Căci şi cele mai express cursuri de gătit dureaza circă 2 luni, iar tu intenţionezi să faci gestul cu pricina în maxim 1 săptămână, pentru că prietenul tău pleacă din ţară pentru o perioada mai lunga de timp, iar după ce se întoarce nu mai poţi ştii ce se va întampla.

 

Şi pentru situaţiile cu tentă mai economico – financiară, îţi prezint un exemplu relevant de autoasigurare, manifestată prin metoda constituirii de rezerve: un individ care, conştient fiind de faptul că ar fi bine să aibe bani albi pentru zile negre (adică un fond bănesc, de urgenţă, la care să poată face apel în cazul unei îmbolnăviri, sau al reparaţiilor necesitate în urma avarierii autoturismului său) începe şi, lună de lună, pune nişte bănuţi deoparte pentru constituirea fondului cu pricina. Abordare relativ bună, dar cu două neajunsuri: riscul (îmbolnăvirea sau avarierea) se poate produce înainte ca valoarea fondului să fi ajuns la dimensunea dorită (deci nu ajută aşa cum se intenţionează), respectiv crearea acestui fond înseamnă blocarea banilor pentru acest scop, neputând fii valorificaţi altfel.

Deci, haide să vedem şi …

               

Tehnica potenţială 5

Asigurarea, acţiune asociată cu transferul riscului asupra altei entităţi. Pentru tine înseamnă că faci rezervare la cel mai bun restaurant din oraş care e specializat pe meniurile apreciate de către invitatul tău. Asfel, te-ai asigurat că: preparatele sunt de cea mai bună calitate – gustul nu se poate să fie mai bun, serivirea e corespunzătoare, amibinetul deosebit. Altfel spus, te-ai orientat către acea soluţie care: îţi oferă acces instantaneu la ceea ce ai tu nevoie (nu trebuie să aştepţi până înveţi să găteşti); ”soluţia” e oferită de către specialişti în domeniu (deci, probabilitatea ca preparatele să nu corespundă nu e chiar Zero, dar este, totuşi, foarte mică); iar în cazul în care, prin absurd, se întâmplă ceva nedorit, răspunderea este a restaurantului, nu direct a ta – adică, ai transferat riscul asupra altei entităţi.

Din punt de vedere financiar, procesul de transfer a riscului asupra altei enităţi înseamnă că, spre deosebire de Tehnica potenţială 4 (în care îţi alcătuiai singu fondul de rezervă / urgenţă pentru situaţii nedorite), aceasta presupune faptul că: te alături unui grup asupra căruia planează aceleaşi riscuri (îmbolnăvire, accidentare, avarierea bunurilor etc.), contribui la constituirea unui fond comun cu o sumă modică, iar în momentul în care ţi se întâmplă unul dintre riscurile preluate sub protecţie financiară eşti despăgubit cu o sumă de bani mult mai mare decât contribuţia ta la fond.

Singurul „neajuns” al acestei tehnici este situaţia în care contribui la fondul comun o perioadă mai îndelungată de timp, şi niciunul dintre riscuri nu se produce; adică, ai putea spune că ai aruncat banii pe geam. Corect, dar parţial – aş zice eu. Ceea ce ai făcut, de fapt, a fost să accepţi să înregistrezi un cost prezent cert, dar mic (prima de asigurare), pentru a nu fi expus unui cost viitor incert, dar mare. Şi, nu în ultimul rând, cel puţin în cazul meu (poate, de ce nu, şi în al tău), această tehnică de management a riscului îmi oferă un extraordinar comfort psihologic – indiferent ce se va întâmpla în viitor, nu trebuie să îmi fac griji pentru aspectul financiar al acelui eveniment, ştiu că e gata rezolvat!

 

În concluzie, opţiunile pe care le ai sunt multiple, ţie nu îţi rămâne decât să te decizi care dintre cele 5 soluţii doreşti să o adopţi: mâncare la sufertaş, găteşti tu, mergeţi la restaurant …

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

 

Dr. Alin T. Băiescu

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Poşeta şi asigurările

x