Tehnici de management a riscurilor – Partea I

Decis sa evoluez!

Tehnici de management a riscurilor – Partea I

sau, mai puţin academic, – Cum să impresionezi un gurmand

                Ţi-am scris acum câteva săptămâni despre riscuri, despre faptul că acestea sunt nişte evenimente a căror apariţie prea puţin o putem influenţa (din păcate!), că producerea lor poate genera o serie de consecinţe fizice şi financiare negative şi că, „dacă nu ar exista riscuri, nu arexista nici asigurări”.

Totodată, ţi-am mai menţionat că, de fapt, asigurările reprezintă doar una dintr-o multitudine de modalităţi de a gestiona riscurile / consecinţele asociate şi, nu în ultimul rând, ţi-am promis că am să mă întorc cu detalii legate de aceste tehnici alternative de management al riscurilor.

Deci, iata-mă revenit pe tema anunţată! Iar pentru a „savura” mai bine subiectul, am să îl „asezonez” cu o varietate de exemple condimentate.

 

Prin urmare, ia gândeşte-te la o cunştinţă care, la un moment dat, te ajutat cu un lucru important pentru tine. Normal, te simţi dator faţă de acea persoană şi doreşti să îţi manifeşti recunoştinta faţă de ea. Totodată, ştii că acel om e un mare gurmand, apreciază mâncarea de calitate, servită într-o locaţie şi companie deosebită.

Astfel că, ştiindu-i această „slabiciune”, doreşti să o inviţi la masă. Oportunitatea este ca prânzul sau cina respectivă să fie o reuşită, persoana să aprecieze atât intenţia, cât şi evenimentul în sine. Pe de altă parte, riscul este ca mâncarea servită să nu îi fie pe plac şi, mai mult, din cauza ingredientelor nu foarte proaspete, să se aleaga cu o toxinfecţie alimentară. Deci, ce să faci? Care abordare e optimă, ce tehnică de management a riscului să o adopţi?

 

Tehnica potenţială 1

Se numeşte Evitarea riscului, ceea ce se concretizează în reducerea la 0 (zero) a probabilităţii de producere a riscului, prin neimplicarea în acţiunea care ar putea genera ivirea riscului. În cazul tău, înseamnă că renunţi total la ideea de invitaţie la masă şi te gândeşti la altă modalitate de mulţumire pentru cunoştinta ta.

Dacă trecem în zona strict economică, un exemplu relevant este acela al unui individ care poate elimina riscul de a fi implicat într-un accident aviatic evitând călătoriile cu avionul şi optând exclusiv pentru tranasportul terestru sau maritim. Aplicabilitatea acestei metode este, însă, destul de restrânsă deoarece există, totuşi, o serie de riscuri care nu pot fi evitate total: exemple de accidente aviatice sunt şi acelea în care diverse aeronave s-au prăbuşit peste blocuri de locuinţe, cauzând pagube şi vătămări corporale grave. Sau evitarea totală ar conduce la situaţii aproape absurde: o firmă poate evita total eventualele pierderi legate de bunurile din patrimoniul său nedeţinând niciun astfel de activ, dar această situaţie nu poate să existe în realitate.

Continuând, pot să îţi spun că, în anumite situaţii, evitarea unei anumite expuneri la risc generează, adeseori, alte riscuri. Prin urmare, evitarea, ca şi metodă de administrare a riscurilor e recomandat să o iei în considerare doar atunci când valoarea anticipată a pierderilor / efectelor negative generate de producerea riscului depăşeşte cu mult valoarea aşteptată a beneficiilor generate pe seama prestării / implicării în acea acţiune sau activitate.

În concluzie, poţi să renunţi la ideea cu invitaţia la masă, să te gândeşti la un alt cadou sau gest, dar trebuie să ai în vedere că şi acel alt cadou poate genera o serie de riscuri (poate fi considerat prea personal, are deja acel produs, poate interpreta că e prea puţin / prea mult raportat la valoarea serviciului pe care ţi l-a făcut etc.). Sau, mai simplu, te poţi gândi la …

 

Tehnica potenţială 2

Anume Prevenirea producerii riscurilor, ceea ce se referă la orice măsură pe care o adopţi şi care are ca şi efect reducerea probabilităţii de producere a unui anumit risc. Este o abordare diferită faţă de cea precedentă pentru că nu este eliminată total posibilitatea de ivire a riscului. Mai concret, poţi să menţii propunerea cu masa, dar îţi rogi invitatul să vină cu mâncarea de acasa. Astfel, probabilitatea să nu îi placă, precum şi aceea de a avea surpriza unor efecte nedorite în plan fizic se diminuează considerabil. Pe de cealaltă parte, impresia generală pe care o poate produce o astfel de abordare, nu cred că e dintre cele mai pozitive, adică cel puţin o parte din risc continuă să existe.

Un exemplu de cu totul altă factură privind prevenirea producerii riscurilor este acela al reducerii (nu anularea!) ratei de producere a daunelor generate de accidentele auto, prin îmbunătăţirea parametrilor de frânare la autovehicule.

Dacă, însă, nici metoda „sufertaşului” crezi că nu doreşti să o adopţi, mai ai la dispoziţie …

 

                Tehnica potenţială 3

Limitarea consecinţelor asociate unui risc presupune acele tehnici care au ca şi consecinţă directă nu neapărat reducerea probabilităţii de producere a riscurilor, ci mai degrabă diminuarea  / atenuarea mărimii / gravităţii efectelor generate de ivirea lor. Pentru invitatul tău, impresia negativă / percepţia nedorită a unei mese nereuşite ai putea să o atenuezi atât prin a-ţi pregăti din timp un set consistent şi convingător de scuze, precum şi prin a te asigura că ai la îndemână o folie cu pastile „Triferment” sau „Colebil”, precum şi numărul de la salvare.

Dacă sărim, din nou, în altă zonă, exemple relevante de modalităţi asociate acestei tehnici sunt: instalarea de stingătoare automate de incendii, care ar putea limita pagubele produse / distrugerile generate de un incendiu, respectiv sistemele de air-bag dintr-un autoturism, care atenuează vătămările corporale generate de un accident.

Şi pentru că ştiu că eşti pretenţios, şi soluţia cu tabletele şi salvarea nu prea cred că îţi surâde, mai poţi lua în considerare şi …

 

Tehnica potenţială 4  - Autoasigurarea, dar detalii despre aceasta în postarea de săptămâna viitoare – luni. Până atunci, însă,

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

 

Dr. Alin T. Băiescu

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Poşeta şi asigurările

x