Flexibilităţile asigurării tale de viaţă – de la galanterie, la sforăituri

Decis sa evoluez!

Flexibilităţile asigurării tale de viaţă – de la galanterie, la sforăituri

Editorial publicat în Revista PRIMM Asigurări & Pensii, octombrie 2013

 

Un produs de asigurare de viaţă flexibil este esenţial pentru o bună şi îndelungată convieţuire client – asigurator.

 Astfel, companiile de asigurări e necesar să depună eforturile corespunzătoare (financiare, logistice, de promovare) pentru a vinde produse cât mai adaptabile în timp, în vreme ce asiguraţii e important să conştientizeze existenţa acestui beneficiu şi să îl valorifice corespunzător.

 

Să nu îmi spui că şi tu crezi că oamenii nu îşi schimbă în timp nevoile, dorinţele, aşteptările. Că sunt consecvenţi – ce îi încânta acum 10 ani, le mai place şi azi, îşi găsesc mulţumirea şi fericirea în aceleaşi şi aceleaşi lucruri, activităţi sau persoane.

Eu sunt de cu totul altă părere. Iar ca să te conving, am să îţi prezint rezultatele unui grup de cercetători britanici (realizat pe un „eşantion global”, reprezentativ pentru întreaga planetă). La ce se referă cercetările? La evoluţia în timp a aşteptărilor femeilor vizavi de bărbaţi. Iată câteva dintre concluzii:

 

Flexibilitatea în relaţia de cuplu

Lista iniţială la 25 ani: să fie frumos, să aibă succes financiar, să aprecieze lucrurile fine, să fie plin de surprize plăcute.

Lista revizuită la 35 ani: să aibă bani pentru o cină plăcută, să asculte mai mult decât vorbeşte, să aducă cumpărăturile din piaţă, să îşi amintească onomasticile şi aniversările.

Lista revizuită la 45 ani: să nu pornească maşina până nu se urcă şi ea, să dea din cap când vorbeşte ea, să poarte o cămasă cu grijă ca să-i ascundă burta, să fie încă de acord să-i viziteze şi pe părinţii ei.

Lista revizuită la 55 ani: să-şi smulgă pilozităţile nazale, să nu se scarpine în public, să nu adoarmă când vorbeşte ea, să fie într-o formă fizică suficient de bună ca să se poată da jos de pe canapea măcar în week-end, să se barbierească măcar o dată pe săptămână.

Lista revizuită la 65 ani: să-şi amintească unde e baia, să nu necesite bani prea mulţi pentru medicamente, să fie într-o formă fizică suficient de bună încât să poată sta în picioare nesusţinut, să-şi aducă aminte să se îmbrace (cu hainele lui), să nu uite unde şi-a pus dinţii.

Lista revizuită la 75 ani: să nimerească toaleta (în majoritatea cazurilor), să mai respire.

 

Deci, cred că acum te-ai convins că nevoile şi aşteptările se schimbă în timp. În consecinţă, atunci când cineva cumpără o asigurare de viaţă (produs de folosinţă îndelungată), e absolut necesar ca aceasta să poată fi adaptată în timp aşa cum consideră de cuviinţă clientul într-un moment sau altul.

 

Top 7 flexibilităţi absolut necesare în relaţia cu Asigurarea ta de Viaţă

Îţi recomand să te opreşti şi să analizezi cel puţin următoarelor aspecte legate de funcţionarea viitoarei tale poliţe (respectiv al celei pe care o recomanzi clienţilor tăi):

 

Prima de asigurare să fie variabilă – să o poţi creşte (dacă posibilităţile tare financiare sunt mai consistente şi doreşti să accelerezi procesul de acumulare de capital, respectiv să îţi sporeşti valoarea protecţiei financiare), sau să o poti micşora (dacă venitul tău s-a diminuat).

 

Sumele asigurate aferente diverselor riscuri (deces, invaliditate etc.) să poată fi modificate. În sens crescător, dacă nevoile o impun (ţi-ai asumat, de exemplu, obligaţii financiare suplimentare prin contractarea unui credit); sau descrescător (ai scăpat de un credit sau protecţia financiară necesară dependenţilor a scăzut ca urmare a faptului că copiii tăi au crescut, şi-au câştigat propria stabilitate financiară).

 

Clauzele suplimentare să le poţi ataşa sau detaşa la / de la produsul tău. Sau să le schimbi între ele: ai achiziţionat, iniţial, clauza de despăgubire la spitalizare şi intervenţie chirurgicală exclusiv din accident, dar deoarece odată cu avansarea în vârstă creşte riscul de îmbolnăvire, o schimbi cu cea care acoperă ambele cauze (şi accidentul, şi boala).

 

Co-asiguraţii (soţie / soţ, copii) să poată fi incluşi sau excluşi ulterior din poliţă. E posibil ca atunci când ai încheiat contractul de asigurare să nu fi avut copii, dar aceştia apărând ulterior, dorinţa de a-i cuprinde în contract devine normală. Totodată, în momentul în care aceştia ajung la majorat, cele mai multe poliţe impun scoaterea lor din contract şi este recomandată încheierea unei asigurări de sine stătătoare pentru ei.

 

Adaptarea la inflaţie – reprezintă acea facilitate care asigură conservarea în timp a valorii (beneficiilor) poliţei tale, ca soluţie concretă de contracarare a efectelor erozive pe care inflaţia le-ar putea avea asupra banilor tăi. Mecanismul său implică creşterea atât a primei, cât şi a sumelor asigurate, cu un procent aproximativ egal cu rata anuală a inflaţiei.

 

Lichiditatea – este opţiunea care îţi permite să ai acces la o parte din banii acumulaţi pe segmentul de economisire / investire al contractului tău de asigurare dacă există o nevoie reală pentru acest lucru. Nu pierde din vedere că fiecare poliţă are propriile reguli privind retragerea de bani: de la procente diferite de comisionare, valori minime şi maxime de răscumpărare, până la eventuale termene şi condiţii speciale de (ne)returnare a banilor.

 

Flexibilităţi investiţionale – dacă la contractul tău de asigurare de viaţă segmentul de acumulare presupune realizarea de plasamente în fonduri de investiţii (adică poliţa e de tipul unit-linked), e absolut necesar să ai posibilitatea de a face schimbări în această zonă: de exemplu, să treci de la un fond mai riscant, la unul mai precaut (sau viceversa), respectiv să schimbi procentul de alocare al primei între două sau mai multe strategii investiţionale.

 

În concluzie, te invit să reţii următorul aspect: dacă ai decis să achiziţionezi (respectiv să recomanzi unui potenţail client) o asigurare de viaţă, vei coabita cu ea 20 de ani, sau chiar mai mult (mai mult decât utilizezi orice alt bun sau serviciu, poate cu excepţia casei în care stai). În acest context, flexibilitatea produsului devine un element extrem de important pentru o convieţuire bună şi durabilă. În caz contrar … se poate ajunge la divorţ!

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

Comments (4)
 • Avatar

  Dorel Lacatus Oct 23 2013 - 10:50 Reply

  Sustin si eu flexibilitatea cu privire la contractele pe termen lung. Cred ca una dintre clauzele care ar putea face diferenta ar fi cea care permite clientului sa suspende si sa reia plata primelor de cate ori doreste. Stiu ca pare greu de administrat si de aceea cred ca odata introdusa, ar face cu adevarat diferenta.
  Sanatate si voie buna!

  • Avatar

   alin.baiescu Oct 23 2013 - 12:02 Reply

   E buna mentiunea ta – multumesc!
   Singura completare pe care vreau sa o fac: aceasta clauza ar trebui utilizata “RATIONAL’ de catre clienti, si am temeri ca in toate cazurile s-ar intampla asa. Asigurarea te duce catre o oarecare rigurozitate in ceea ce priveste comportamentul financiar, ceea ce e un lucru foarte bun!

 • Avatar

  Stancu Gabriel Oct 23 2013 - 23:02 Reply

  Exista acea clauza la contractele Interamerican-Eureko,
  nu erau greu de administrat dar clientul pierdea din valoarea contului, cheltuielile contractului mergeau in continuare chiar daca nu se mai faceau depuneri, practic cu cit suspendarea era mai lunga in timp, cu atit mai mult se pierdea dii valoarea contului.
  Totul se rezuma la service-ul post vinzare, agentul si clientul sa comunice periodic pentru a nu uita ce anume contine produsul ales.

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Poşeta şi asigurările

x