În asigurări, egalitatea între sexe … costă

Decis sa evoluez!

În asigurări, egalitatea între sexe … costă

- Ce crezi tu că au în comun o femeie şi o asigurare? Răspuns: Ambele sunt costisitoare, dificil de înţeles, iar ceea ce vei obţine nu este garantat!

- Care consideri că e diferenţa dintre un bărbat şi o poliţă de asigurare de viaţă? Răspuns: O poliţă de asigurare de viaţă ajunge, în cele din urmă, la maturitate!

Şi cam aici se opresc diferenţele, respectiv asemănările dintre / între sexe în ceea ce priveşte produsele de asigurare, începând cu Decembrie 2012. Pentru că acesta este momentul în care, tarifarea diferenţiată (utilizată până acum) dispare, luându-i locul preţurile uni-sex.

               

Să te (re)introduc, puţin, în subiect

Conform cerinţelor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, toate statele membre UE sunt obligate ca până pe 21 Decembrie 2012 (data la care vine sfârşitul lumii .. oricum) să se implementeze principiul egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi şi în ceea ce priveşte produsele de asigurări. Adică, se renunţă la tarifarea diferenţiată în funcţie de gen a primelor şi beneficiilor contractelor de asigurare – o practică îndelungată şi justificată (susţin mulţi).

După cum bine ştii, unul dintre principiile pe care se bazează (încă) funcţionarea, respectiv stabilirea preţului produselor de asigurare este rata de producere a riscurilor, diferită în funcţie de sex.

De exemplu:  datele statistice, dar şi studiile psihologice şi sociologice arată că femeile conduc mai prudent, sunt implicate mai rar în accidente rutiere decât bărbaţii, iar aceste evenimente sunt, în medie, mai puţin grave şi cu daune mai mici întrucât survin la viteze mai reduse. În consecinţă, şi primele de asigurare percepute femeilor, la asigurările auto, sunt mai mici, respectiv mai consistente pentru bărbaţi.

 

Căştigătorii şi perdanţii: femeile ŞI bărbaţii

Pe scurt, efectele aplicării reglementărilor menţionate anterior sunt diverse, impactează pozitiv şi negativ atât femeile, cât şi bărbaţii …

În cazul asigurărilor de sănătate, femeile apelează mai des la medic, prezintă riscuri mai mari de boli cronice, iar tratamentele necesare sunt mai costisitoare. Prin urmare, costurile unor astfel de produse sunt mai ridicate pentru „sexul slab”. Dar acest lucru rămâne valabil încă doar 2 luni, după care unificarea tarifelor presupune că femeile vor plăti mai puţin, iar bărbaţii mai mult, raportat la preţurile / calculele actuale (întradevăr, există şi acum companii care au tarife unisex şi în prezent, deci în cazul acestora nu se vor produce modificări).

 

Dacă ne referim la asigurările de viaţă, costul corespunzător clienţilor-femei este mai redus decât cel al bărbaţilor. Motivaţia este dată de faptul că speranţa de viaţă a femeilor este semnificativ mai mare decât cea a bărbaţilor. Adică, femeile decedează, în medie, mai târziu decât bărbaţii, astfel că riscul financiar asumat de către firmele de asigurări este mai redus. Noile reglementări elimină, însă, acest avantaj al doamnelor şi domnişoarelor: astfel, la aceleaşi beneficii ale unei poliţe, femeile vor plăti mai mult, iar bărbaţii mai puţin, comparativ cu tarifele actuale.

 

La asigurările de viaţă cu acumulare de capital vor interveni modificări deasemenea – în favoarea femeilor, de această dată. Anuităţile (plăţile) lunare corespunzătoare acestor tipuri de produse erau până acum mai mici pentru femei din cauza faptului că, statistic, acestea trăiesc mai mult, iar suma acumulată trebuia împărţită pe un număr mai mare de ani. În sistemul de tarifare uni-sex, aceste anuităţi (beneficii) vor fi mai consistente pentru femei şi mai reduse pentru bărbaţi.

 

În 2012, Luna femeilor e în … Noiembrie. Decembrie rămâne Luna Cadourilor … pentru toţi

Să mai pierdem acum timpul şi „spaţiul de afişaj” cu rânduri şi paragrafe cu argumente pro şi contra, dacă e bine sau nu, cine câştigă şi cine pierde din acest demers – n-are rost. S-a dezbătut, ultra-dezbătut şi scris pe această temă de peste 1 an încoace enorm. Ne oprim aici.

Motivul pentru care am abordat, însă, acum acest subiect nu este să îl comentăm ci să încercăm să vedem ce se poate valorifica dintr-un fenomen care se produce oricum.

 

Astfel, încă maxim 2 luni, doamnele şi domnişoarele pot să profite de preţurile mai avantajoase pe care le au la produsele de asigurări de viaţă, unde acum primele pot fi şi cu până la 15% mai reduse faţă de cele care se vor practica după implementarea tarifelor unisex. Pentru celelalte tipuri de asigurări, pot aştepta Luna Cadourilor …

Pe de cealaltă parte, domnii şi domnişorii pot valorifica în prezent tarifele mai bune pe care le au acum la asigurările de sănătate şi la anuităţi. Dacă îi interesează asigurările de viaţă, Luna Cadourilor devine momentul oportun.

 

În concluzie, e mai dificil de afirmat dacă tarifarea unisex are mai multe avantaje sau dezavantaje. Se aseamănă, poate, cu situaţia în care, din punct de vedere statistic, dacă stai cu o mână în apă fierbinte şi cu cealaltă în apă îngheţată, pe ansamblu, te afli într-o stare de normalitate.

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Conservare vs. Dezvoltare

x