DEX Asigureză – Română, Partea VI

Decis sa evoluez!

DEX Asigureză – Română, Partea VI

60 de termeni de specialitate din Asigurări de Viaţă şi Sănătate – să priceapă toată lumea

 

Îţi prezint astazi ultima postare din cadrului acestei serii de articole, în care am încercat să-ţi explic într-un mod cât mai transparent, simplu (dar şi hazliu, uneori) cei mai des întâlniţi termeni specifici produselor de asigurări.

Prin urmare, haide să vedem, poate de data aceasta limbajul codificat al asigurărilor devine mai de înţeles pentru tine (şi pentru mine, de ce nu?) …

 

Tehnice de tehnice:

 

Actuarii – specii ciudate, prezente în toate firmele de asigurări, care încearcă să ajute, dar se întâmplă ca, uneori, mai mult să încurce. Acum serios vorbind, ei sunt „matematicienii companiilor de asigurări”, rolul lor fiind să calculeze corect preţul asigurărilor pe care noi le cumpărăm. Pe de altă parte, sarcina lor nu e deloc uşoară deoarece ei trebuie să estimeze cât mai corect (aproape de realitate), atât numărul cât şi dimensiunea despăgubirilor pe care firma de asigurări va trebui să le plătească în viitor, ca să ştie ce rezerve e nevoie să îşi facă acum; iar chiar mici predicţii eronate, pot conduce la situaţii în care asigurătorul întâmpină dificultăţi în a-şi onora obligaţiile asumate.

Totodată, atunci când se întâmplă să adresezi unui consultant o întrebare mai tehnică legată de o asigurare, iar acesta habar n-are despre ce e vorba, în loc de un răspuns lămuritor, te vei alege cu o explicaţie de genul: „Aici doar un actuar ar putea să-ţi răspundă, sunt calcule foarte complicate, pe care doar ei le înţeleg”. De parcă ar fi ceva de-a dreptul „divin” în tot procesul acesta de creare a asigurărilor, un Big Bang financiar, în spatele căruia stă Divinitatea Actuarială.

Reasigurare – e „asigurarea asigurării”, adică aşa cum tu te asiguri la o firmă de asigurări, şi firma asta de asigurări se poate asigura la altă companie, care se cheamă „companie de reasigurare”. În principiu, pentru tine ca şi client, reasigurarea înseamnă că, dacă firma ta de asigurări are probleme în a plăti despăgubiri, reasigurarea intervine şi o ajută să-şi onoreze obligaţiile pe care şi le-a asumat – adică funcţionează ca şi un girant.

 

Exonerare – de cuvântul ăsta nu am auzit niciodată până să intru în asigurări, iar de atunci îmi trece pe la urechi de cel puţin 10 ori pe zi, de am ajuns să consider ca fiind un incult notoriu orice persoană care nu ştie ce înseamnă. Un echivalent bun ar fi noţiunea de „scutire”, iar un context relevant de utilizare este: „În cazul în care asiguratul a furnizat informaţii eronate la încheierea poliţei, firma de asigurări este exonerată (scutită) de la plata oricăror despăgubiri”.

Tabele de mortalitate – e o aglomerare de coloane ( … fără număr, fără număr), cu o grămadă de cifre, care sunt folosite pentru stabilirea preţului corect al produselor de asigurări. Foarte pe scurt, aceste informaţii se referă la probabilitatea de producere a riscului de deces, la fiecare vârstă în parte a indivizilor; astfel, cu cât o persaonă este mai în vârstă, cu atât probabilitatea sa de a „da ortul popii” e mai mare (în consecinţă, şi preţul asigurării de viaţă creşte odată cu anii).

Tabele de morbiditate – e o altă adunătură de coloane (… tot fără număr, fără număr), la fel – cu o grămadă de cifre, ce sunt utilizate la stabilirea preţului corect al produselor de asigurări, dar de această dată cu referire la riscul de îmbolnăvire.

Legea numerelor mari – nu este, spre surprinderea multora, o normă juridică în care cifrele sunt scrise cu font de mărimea 25 pt., ci este legea fundament a asigurărilor, emisă de către matematicianul elveţian Jacob Bernoulli. Conform acesteia, cu cât o firmă de asigurări urmăreşte / analizează rata de producere a unui risc în cadrul unui grup cât mai consistent de persoane, cu atât acel rezultat se va re-produce şi în viitor cu aproximativ aceiaşi frecvenţă / amplitutine. Această estimare a ratei de producere a riscurilor în viitor permite firmelor de asigurări să calculeze cu o precizie cât mai mare atât valoarea primelor pe care trebuie să le solicite de la clienţii lor, cât şi suma totală a obligaţiilor pe care şi le poate asuma faţă de aceştia.

Principiul mutualităţii – surprinzător, nu are nici o legătură cu regulile de viaţă ale persoanelor cu deficienţe de vorbire (mai popular – muţii). De fapt, este un principu de bază al asigurărilor, a cărui funcţionare ţi-o pot sugera şi printr-un „strigăt de luptă” al unor personaje celebre ale lui Alexandre Dumas – „Toţi pentru unul şi unul pentru toţi”.

Strict tehnic, acest principu presupune faptul că: multe persoane (1.000, de exemplu) contribuie cu sume mici (13 lei) la constituirea la nivelul firmei de asigurări a unui fond (în valoare totală de 13.000 lei – 1.000 x 13), din care vor fi despăgubiţi cei câţiva (13 indivizi, să presupunem) care au suferit un anumit risc asigurat (invaliditate), cu o sumă mult mai mare decât contribuţia lor la fondul comun (1.000 lei). Pe scurt: „Mulţi contribuie cu puţin, pentru ca puţini să fie despăgubiţi cu mult”. Totodată, conform acestui principiu, firmele de asigurări presupun şi faptul că probabilitatea ca toţi cei asiguraţi să fie afectaţi simultan de un anumit risc este aproape zero.

Contestabilitatea poliţei – se referă la un drept al firmei de asigurări, prin care aceasta poate să îţi refuze plata despăgubirilor dacă descoperă ulterior că la momentul încheierii poliţei i-ai ascuns informaţii relevante pentru procesul de evaluare al riscului, date pe care dacă le-ar fi cunoscut ar fi determinat-o fie să te treacă într-o grupă mai riscantă de clienţi, fie să îţi refuze cu totul preluarea în asigurare. Altfel spus, „dacă umblii cu cioara vopsită”, pe barba ta o faci: s-ar putea să se descopere că nu-i vorba de un minunat papagal, ci de o vrabie amărâtă!

 

„Organul …”

CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor) – instituţia care „taie şi spânzură” în piaţa de asigurări, similar cu BNR pe piaţa bancară. Rolul său este de a emite norme juridice care să garanteze buna funcţionare a pieţei, stabilitatea firmelor de asigurări, faptul că acestea îşi îndeplinesc obligaţiile pe care şi le-au asumat faţă de tine, de mine, de ceilalţi asiguraţi, respectarea drepturilor noastre în relaţia cu firmele de asigurări.

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

Comments (4)
 • Avatar

  vali Dec 19 2012 - 21:27 Reply

  Ai terminat seria de postari referitoare la dictionarul de “asigureala” si te felicit.
  Mi-a placut modul in care ai grupat termenii, pe capitole de interes si nu pe alfabet, fapt care usureaza utilizarea dictionarului atat de catre cei initiati, cat si pentru cei care sunt doar interesati (sa speram ca vor fi din ce in ce mai multi).
  Cel mai mult mi-a placut cum ai explicat termenii, foarte KISS si cu umor :)
  Referitor la provocarea pe care mi-ai aruncat-o mai demult, iti marturisesc ca am conceput un mic dictionar financiar pentru asigurarile unit-linked, inca din vara asta, dar e cam tehnic…
  M-ai inspirat si o sa incerc sa-l traduc dintr-o romana pretentioasa si tehnica intr-o romana simpla si mai colorata…
  Iti multumesc.
  Toate bune si pe curand!

  P.S. Atmosfera de pe blogul tau a devenit si mai placuta de cand ai pus si muzica…
  Imi place foarte mult si ma simt bine aici cu tine si prietenii tai.

  • Avatar

   alin.baiescu Dec 19 2012 - 22:50 Reply

   Vali, trebuie sa iti marturisesc ca esti unul dintre cititorii mei cei mai fideli, atenti si implicati – ma bucura mult acest lucru!
   Totodata, vad ca deja sesizezi modificari la Blog. E adevarat, deoarece aniversez in scurt timp 100 de zile de Blog, pregatesc pentru tine si pentru ceilalti cititori o multime de surprize si noutati, sunt convins ca o sa va placa!

 • Avatar

  RcaObligatoriu Jan 3 2013 - 15:35 Reply

  De putin timp m-am apucat si eu de o afacere in acest domeniu si sa stii ca blogul tau ma ajutat foarte mult . Iti multumesc mult pentru informatiile postate . Un an nou cat mai bun iti doresc

  • Avatar

   alin.baiescu Jan 10 2013 - 10:14 Reply

   Multumesc pentru aprecieiri si urari.
   De la inceputul acestui an Blogul are cateva noutati pentru cititorii sai, deci ma astept sa ma urmaresti cu interes si in continuare.

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Conservare vs. Dezvoltare

x