DEX Asigureză – Română, Partea IV

Decis sa evoluez!

DEX Asigureză – Română, Partea IV

60 de termeni de specialitate din Asigurări de Viaţă şi Sănătate – să priceapă toată lumea

 

Continuă şi astăzi această serie de articole, în care voi încerca să explic într-un mod cât mai transparent, simplu (dar şi hazliu, uneori) cei mai des întâlniţi termeni specifici produselor de asigurări.

Prin urmare, haide să vedem, poate de data aceasta limbajul codificat al asigurărilor devine mai de înţeles pentru tine (şi pentru mine, de ce nu?) …

 

Evenimentele care activează (sau nu) asigurarea. Cauzele şi efectele asociate:

 

Cauzele – reprezintă elementul declaşantor pentru una sau mai multe consecinţe în plan fizic, cu efecte şi în zona financiară, a ta ca asigurat sau a beneficiarilor tăi (e focul care generează fumul). Există, în asigurări, 2 cauze, astfel:

 

Accidentul – o acţiune care vine „din afara” ta, se produce fără ca tu să o influenţezi în vreun fel şi care te vătămează. Exemple de accidente: te calcă / loveşte o maşină, explodează un utilaj la fabrică, aluneci în baie pe podeaua udă sau pe scările blocului, cazi într-un canal nesemnalizat corespunzător, te loveşte careva pe stradă, se desprinde o bucată de tencuială dintr-o clădire şi te pocneşte în cap ş.a.m.d. Un lucru important ca un eveniment să intre în această categorie este neimplicarea ta ca şi asigurat în producerea sau favorizarea producerii sale; dacă se dovedeşte că „ţi-ai băgat coada” în vreun fel, tu sau beneficiarii desemnaţi „v-aţi lins pe bot” de despăgubire!

 

Îmbolnăvirea –  este un fenomen care se produce „din interiorul” tău şi care îţi afectează funcţionarea normală a organismului. Exemple de îmbolnăviri: hepatită, diabet, hipertensiune etc.

 

Efecte asociate – sunt acele consecinţe fizice care urmează după un accident sau îmbolnăvire. Ele sunt diverse (vezi mai jos) şi, foarte important, în funcţie de ce ai ales în asigurarea ta, unele dintre aceste efecte pot să fie „acoperite”, iar altele nu.

Decesul – aici, din păcate, e destul de clar, nu necesită prea multe explicaţii, ştii la ce se referă.

Supravieţuirea – şi aici e chiar limpede „ca cristalu’” ce înseamnă, presupune că sufli (mai uşor sau mai gâfâit, nu contează) în momentul în care contractul tău de asigurare a ajuns la maturitate.

Invaliditatea permanentă înseamnă că un anumit organ fie nu mai funcţionează deloc, fie nu mai există fizic. De exemplu, în urma unui accident rutier, vecinul tău de la parter şi-a pierdut definitiv (pentru tot restul vieţii) funcţionalitatea mâinii drepte sau aceasta i-a fost amputată.

Invaliditatea  temporară este o situaţie mai puţin gravă, comparativ cu cea precedentă, deoarece presupune doar pierderea funcţionalităţii unui organ sau membru pentru o perioadă limitată / determinată de timp. Accidentul de care pomenisem anterior se putea solda foarte bine doar cu o fractură a mâinii drepte, aceasta ar fi devenit inutilizabilă pentru doar 1 lună de zile, după care şi-ar fi recăpătat integral funcţionalitatea.

Spitalizarea – se referă la „cazarea” unei persoane într-o instituţie medicală pentru a primii tratamentele / îngrijirile necesare redobândirii (parţiale sau totale) a sănătăţii. De regulă, cei fără asigurare se confruntă cu „riscul” vătămărilor suplimentare generate de „stelele (de)căzătoare” ale spitalelor de stat, iar cei care deţin o asigurare au „oportunitatea” de a se vindeca în „strălucirea stelelor” din sectorul medical privat. (Aici am exagerat puţin, nu tot statul e „(de)căzător”, respectiv privatul „strălucitor”, dar nu am vrut să te privez de o formulare atât de metaforică).

Intervenţie chirurgicală – reprezintă acele acţiuni ale medicilor şi asistentelor (teoretic, bine intenţionate şi cu finalitate pozitivă dorită) prin care corpuşorul tău preţios e înţepat, tăiat, curăţat, modificat, peticit şi cusut la loc, astfel încât să te faci bine.

 

Funcţionalităţi importante ale asigurării:

 

Condiţii pre-existente – sunt tinichelele care atârnă de „coada” sănătăţii tale, adică toate afecţiunile pe care le ai în momentul în care închei o asigurare de viaţă sau sănătate. În cele mai multe cazuri, poliţa nu acordă despăgubiri pentru bolile mai serioase existente la contractarea asigurării şi le ignoră pe cele „light”. Adică, răceala sau diareea pe care o ai în momentul intrării în vigoare a poliţei nu cred că ar putea fi considerate ca făcând parte din această categorie, dar un diabet cam da.

 

Excluderi – se referă la toate acele situaţii / contexte în care firma de asigurări nu te despăgubeşte. E important să le cunoşti înainte de a-ţi încheia o asigurare, nu de alta dar e păcat să îţi faci iluzii şi, colac peste pupăză, să mai şi plăteşti pentru ele. Exemple de excluderi: evenimente generate de războaie, provocate intenţionat de către asigurat sau beneficiari pentru a câştiga fraudulos bani, sau riscurile ce se produc în condiţiile în care asiguratul săvârşeşte o infracţiune.

Deşi la o primă vedere par a fi o limitare a asigurării, un dezavantaj pentru tine ca şi client, ele fac mai mult bine decât rău. Astfel, în condiţiile în care rolul asigurării este să despăgubească, în general, oameni relativ obişnuiţi, aflaţi în situaţii de viaţă relativ normale, cuprinderea în asigurare şi a cazurilor extra-excepţionale ar fi condus la un preţ mai mare al produsului (pentru că despăgubirile de plătit fiind mai multe, firma de asigurări e necesar să deţină fonduri mai consistente). Altfel spus, e ca şi cum te-ai caza la un hotel şi ai fi obligat să plăteşti: o sumă de bani pentru acoperirea pagubelor cauzate de clienţii beţivi (tu consumi cel mult apă cu lămâie), precum şi o taxă pentru dezinfecţia hotelului de pe urma excrementelor de animale de companie ale clienţilor (iar tu ai venit doar cu soţia … ca şi companie sau animal?).

 

Informaţii eronate –  sunt toate acele date pe care le dai (legat de starea de sănătate, înălţime şi greutate, vârstă, ocupaţie, coordonate de contact) şi care nu coincid cu realitatea. Orice astfel de minciuni / minciunele pot şi vor fi folosite împotriva ta! Doamnelor, vă rog atenţie sporită aici, recomandarea mea este să va spuneţi vârsta pe bune (nu faceţi ceva de genul … „am 23 ani … de la primul mariaj”).

 

Adaptarea la inflaţie – este o facilitate a asigurării care te ajută ca, de-a lungul anilor, să nu pierzi din valoarea (puterea) de cumpărare a banilor tăi, asta în condiţiile în care inflaţia „erodează” moneda. Această „şmecherie” înseamnă că, în fiecare an, îţi creşti atât prima cât şi suma asigurată a poliţei tale cu un anumit procent (de obicei în jurul ratei inflaţiei anunţată de către oficialităţi).

Un exemplu concret: acum 15 ani ai încheiat o asigurare de viaţă cu acumulare pentru a strânge bani pentru studiile prichindelului tău, cu o primă anuală de 10 milioane lei şi o sumă asigurată de 100 milioane lei (adică o grămadă de bani), ceea ce îţi permitea să acoperi cheltuielile cu 4 ani de facultate (la costurile de atunci). Acum, însă, aceiaşi sumă îţi ajunge pentru doar 2 ani de studii (la preţurile actuale). Indexarea te-ar fi adus, însă, la o valoare a poliţei de 200 milioane lei, adică costul din momentul de faţă al celor 4 ani de facultate.

 

Suspendarea asigurării - dacă ai fost atât de tăntălău sau nu ai avut banii necesari achitării primei de asigurare nici până la scadenţă, şi nici până la expirarea perioadei de graţie, poliţa ta de asigurare este „îngheţată”. Asta înseamnă că partea de despăgubire la riscuri nu mai este activă, adică dacă păţeşti ceva, ioc bani de la firma de asigurări. E ca la abonamentele tale la telefon sau la alţi furnizori – nu ţi-ai onorat obligaţiile de plată, se suspendă livrarea serviciilor.

Repunerea în vigoare a asigurării – este o facilitate a produsului de asigurare, care îţi permite să „dezgheţi” poliţa dacă reiei plata primelor, adică să redevii protejat financiar la riscuri.

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Conservare vs. Dezvoltare

x