DEX Asigureză – Română, Partea II

Decis sa evoluez!

DEX Asigureză – Română, Partea II

60 de termeni de specialitate din Asigurări de Viaţă şi Sănătate – să priceapă toată lumea

 

Continuă astăzi această serie de articole, în care voi încerca să explic într-un mod cât mai transparent, simplu (dar şi hazliu, uneori) cei mai des întâlniţi termeni specifici produselor de asigurări.

Prin urmare, haide să vedem, poate de data aceasta limbajul codificat al asigurărilor devine mai de înţeles pentru tine (şi pentru mine, de ce nu?) …

 

„Personajele” active într-o asigurare:

 

Asigurătorul – este o firmă specializată, autorizată să funcţioneze de către „organe” specifice, care are ca şi unic obiect de activitate procesul de asigurare (preluarea obligaţiei de despăgubire în cazul riscurilor).

 

Asiguratul – se referă cel mai probabil la tine, individul care, dacă păţeşte unul dintre riscurile scrise în poliţă, firma de asigurări va achita despăgubiri.

 

Dependenţi – soţie / soţ şi copii ai asiguratului, indiferent de numărul lor (al copiilor, mă refer; nu al soţiilor, că atunci am avea de-a face cu poligamie şi la noi nu e reglementată … încă), care pot fi preluaţi în contract, pentru a fi protejaţi pentru unul sau mai multe riscuri. În cazul în care îi iei şi pe aceştia în asigurare, avem de-a face cu o mini-poliţă de grup a „nemoteniilor” apropiate.

 

Contractantul – este cel care plăteşte pentru asigurare, de multe ori fiind aceiaşi persoană cu asiguratul, adică tu. Sunt şi situaţii în care asiguratul şi contractantul sunt persoane diferite: de exemplu, la o asigurare care ţi-o plăteşte societatea la care lucrezi, aceasta e contractant, iar tu asigurat.

 

Beneficiarul – este cel care primeşte despăgubirile. Dacă ne referim la riscul cel mai grav (decesul), beneficiari sunt cei pe care i-a numit asiguratul (membrii familie, alte rude, prieteni, cunoştinţe, asociaţii, amante sau duşmani etc.); nu pierde din vedere faptul că, în principiu, beneficiarul ar trebui să fie acea / acele persoană(e) sau firmă(e) care ar suferi o pierdere, ar avea de pierdut dpv financiar dacă tu nu mai exişti. Dacă riscul e invaliditatea, spitalizarea sau intervenţia chirurgicală, beneficiarul despăgubirilor e chiar asiguratul. Reţine că beneficiarul poţi să îl schimbi când vrei şi ori de câte ori doreşti.

 

Sumele prevăzute într-o asigurare:

 

Prima de asigurare – e valoarea pe care te-ai obligat să o plăteşti ca să te poţi „bucura”, tu sau urmaşii tăi, de beneficiile asigurării. În general, această sumă nu e fixă pe toată durata contractului de asigurare: poate să scadă dacă mai scoţi din beneficii, să crească dacă adaugi beneficii sau o indexezi (vezi definiţia de la „Adaptarea la inflaţie”). Atenţie la faptul că dacă nu scoţi la timp bani din buzunar pentru achitarea primei, asigurarea ar putea fi suspendată sau anulată, adică dacă se întâmplă unul dintre riscurile asigurate, firma nu te mai despăgubeşte.

 

Prima de asigurare unică – e doar pentru baştanii cu bani fără număr … fără număr, adică ăia care pot să plătească la începutul contractului prima pentru toţii anii de asigurare (10, 15, 20, câţi sunt …). Odată ce a achitat această sumă, bogătanu’ nu mai are nicio obligaţie financiară faţă de firma de asigurări, până la maturitatea poliţei.

 

Prima de asigurare eşalonată – e pentru muritorii de rând, ca mine şi ca tine, şi care înseamnă că regulat (în fiecare lună, sau la fiecare trimestru, semestru sau an) trebuie să băgăm mâna adânc în buzunar şi să scoatem bani pentru a ne plăti poliţa.

Dacă vrei să îţi fac şi o comparaţie, gândeşte-te la produsul de asigurare ca la o maşină; varianta de primă unică e ca şi cum ai cumpăra maşina cu toţi banii jos, iar cea cu primă eşalonată e ca şi cum ai achiziţiona autoturismul în rate. Oricum, stai liniştit, la noi în ţară peste 95% dintre asigurări sunt plătite eşalonat, deci nu e nicio problemă, aici suntem normali, în rând cu lumea.

 

Suma asigurată – e valoarea maximă pe care firma de asigurări ar putea să ţi-o dea ţie sau beneficiarilor pe care i-ai numit, la producerea unui risc asigurat. Atenţie că valoarea ei e strâns legată de cea a primei de asigurare: primă mică – sumă asigurată mică, primă mare – sumă asigurată mare.

 

Despăgubirea – e suma de bani pe care ai ghinionul (pentru că ţi s-a întâmplat un eveniment nedorit) şi norocul (pentru că te-ai asigurat) să o încasezi tu sau beneficiarii tăi. Valoarea ei poate să fie egală sau mai mică cu Suma asigurată, în funcţie de gravitatea evenimentului.

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

 

(va urma, luni, 3 decembrie 2012)

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Conservare vs. Dezvoltare

x