Facerea Lumii … Asigurărilor

Decis sa evoluez!

Facerea Lumii … Asigurărilor

Ziua Întâi

Debutează astăzi o nouă serie de 7 articole (câte unul în fiecare zi de luni), prin care urmăresc două lucruri:

Primul este acela de a te purta printr-o scurtă călătorie în istoria de secole a asigurărilor (de la cele mai incipiente forme de manifestare ale fenomenului şi până în prezent).

Apoi, momentele cele mai importante din biografia lor le-a aranjat într-o succsiune anume, adică exact în ordinea în care un individ ar trebui să-şi achiziţioneze astfel de servicii financiare: de la asigurările de viaţă pure de risc, până la cele mai complexe, cum ar fi cele de răspundere civilă sau pentru riscuri financiare. Din cauza celui de-al doilea motiv, mi-am permis ca, pe alocuri, să „alterez” adevărul istoric, adică să nu fiu foarte strict pe anumite aspecte din trecut.

Iar în ceea ce priveşte forma de prezentare a informaţiilor, aşa după cum uşor poţi vedea şi din titlu, am preferat o abordare „mai biblică”, în ton cu Geneza din Vechiul Testament.

Deci, să începem:

 

Ziua Întâi

 

1.1. La început erau riscurile, doar ele. Şi erau multe, de toate felurile, şi făceau prăpăd prin lume.

 

1.2. Oamenii se îmbolnăveau ca din senin, cădeau la pat şi apoi mureau pe capete în chinuri groaznice.

Alţi se loveau şi rămâneau cinugi pe viaţă, nemaiputând merge la muncă, lăsându-şi familiile în sărăcie lucie.

 

1.3. Iar zbuciumul omului era de prisos. Rugi, ofrande şi jertfe – erau toate în van.

 

1.4. Văzând neputinţa pământeanului, Atotputernicul a zis: „Uniţi-vă! Ajutaţi-vă unii pe alţii! Unde-s mulţi, puterea creşte”.

 

1.5. Primii care au ascultat porunca Atotputernicului au fost cei care ridicau fortăreţe. Dintre ei, unii mureau zdrobiţi sub bucăţi imense de piatră, iar familiile lor nu puteau să le facă o îngropăciune cuvincioasă.

 

1.6. Ei au hotărât ca, din simbria pe care o primesc de la stăpân, să pună fiecare câte un bănuţ în cutia breslei. De acolo, când unul dintre fraţi murea, cei rămaşi primeau bani ca să-i facă cele trebuincioase. Adică, mulţi puneau la comun câte puţin, pentru ca puţini să primească mult.

 

1.7. Apoi le-au urmat breslele de neguţători, după care cele de agricultori. Şi aşa, încetul cu încetul, tot mai mulţi au îmbrăţişat această practică de întrajutorare a celor aflaţi la necaz.

 

1.8. Cu timpul, oamenii au priceput că banii strânşi la comun pot fi folosiţi şi pentru alte împrejurări. Astfel, unii au şi-au făcut o cutie a breslei nu doar pentru morţi, ci şi pentru cei care cădeau la pat – bolnavi sau chilăviţi – să-şi poată lua doctorii ca să se înzdrăvenescă.

 

1.9. Apoi lumina s-a schimbat cu întuneric şi aşa s-a terminat Ziua Întâi.

 

*****

Astfel, mânat de nevoie, la îndemnul Atotputernicului, dar şi cu mintea sa iscoditoare, omul a creat prima şi cea mai simplă formă de asigurare: cea împotriva consecinţelor generate de riscuri precum bolile sau accidentele.

În prezent, în oferta oricărei companii de asigurări găseşti astfel de produse de asigurări de viaţă, cu componentă pură de risc: unele acoperă doar evenimente precum decesul sau invaliditatea (din boală sau accident), altele, mai complexe, prevăd despăgubiri pentru situaţii care conduc la spitalizări, intervenţii chirurgicale sau tratamente de lungă durată etc.

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

 

(va urma, luni, 11 martie 2013)

Comments (2)
 • Avatar

  nonitta omania Mar 6 2013 - 11:29 Reply

  interesanta paralela . . . sa vedem cat de bine cunosti Geneza :)

  • Avatar

   alin.baiescu Mar 6 2013 - 16:00 Reply

   Mai cunosc cate una – alta.
   Nu cat sa ma fac popa, dar cat sa nu scriu prostii prin articolele mele ai sa vezi ca stiu …

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Sfinţii păcătoşi

x