Facerea Lumii … Asigurărilor

Decis sa evoluez!

Facerea Lumii … Asigurărilor

Ziua a Doua

 

 

2.1. La început erau riscurile, doar ele. Şi erau multe, de toate felurile, şi făceau prăpăd prin lume.

 

2.2. Răzbunarea pământului  – cutremurele, căderile de pietre – dărâma bordeie, case, fortăreţe şi chiar lăcaşuri sfinte. La fel se întâmpla şi cu răzbunarea naturii  – furtunile, inundaţile.

Vrajba dintre oamenii lua minţile unora care, pentru a-şi face dreptate, puneau foc la casele vecinilor sau nemoteniilor cu care vorbeau de-o viaţă.

Nu era ocolit de necaz nici săracu’, nici bogatu’.

 

2.3. Moştenite din tată-n fiu, pentru cei mai mulţi casele nu erau lesne nici de ridicat, nici de reparat. Iar celor care nu căpătau nimic din bătrâni le trebuiau ani în şir să-şi poată cladi un acoperiş deasupra capului.

 

2.4. Trăiau la un loc oameni şi dobitoace. Magherniţe cu pământ pe jos, acoperiş de stuf, cu o vatră micuţă pentru foc şi câteva bucăţi de lemn cu paie deasupra pentru odihnă – era toată averea celor mai mulţi. Dar erau ale lor şi le preţuiau cum se cuvine.

 

2.5. Iar când soarta se răzbuna pe ei, nenorociţii pierdeau şi puţinul pe care îl aveau. Rămâneau oamenii sub cerul liber, fără adăposturi, în voia sorţii, disperaţi.

2.6. Văzând neputinţa pământeanului, Atotputernicul a zis: „Uniţi-vă! Ajutaţi-vă unii pe alţii! Unde-s mulţi, puterea creşte”.

 

2.7. Aşa s-a făcut că, aflaţi la ananghie, oamenii începuseră să se ajute unii pe alţii: bordeiul unuia se dărâma, puneau toţi mână de la mână – fiecare cu ce avea – şi îl ajutau să-şi facă casa la loc. Căci nenorocirea unuia se putea abate şi asupra celuilalt.

 

2.8. Apoi, mai luminaţi la minte, sătenii din aşezămintele însemnate au hotărât ca, la cel mai vrednic dintre ei, să pună fiecare câte un bănuţ.

Aşa se făcu că, în ceva vreme, se strânseseră destui bani ca cei năpăstuiţi de soartă şi rămaşi fără casă să poată tocmi muncitori să le-o ridice la loc.

 

2.9. Obiceiul bun îl văzură alţii care se grăbiră să-l încerce, la rândul lor.

 

2.10. Lumina s-a schimbat cu întuneric şi astfel s-a terminat Ziua a Doua.

*****

După ce în Ziua Întâi a născocit asigurarea împotriva riscurilor personale (accidentele şi bolile), a urmat asigurarea pentru riscurile care pot afecta locuinţele, respectiv orice clădire de interes personal sau public: cutremurele, furtunile, inundaţiile, incendiile.

În prezent, asigurarea de imobile se găseşte în portofoliul oricărei companii de asigurări generale: de la produsele care acoperă un număr limitat de riscuri (maxim 3), până la cele mai complexe tipuri de clauze.

 

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Sfinţii păcătoşi

x