Cât valorează 100 lei?

Decis sa evoluez!

Cât valorează 100 lei?

Cat valoreaza 100 lei

(Studiu de caz pe Asigurările private de Sănătate)

Aceasta este una dintre întrebările care mă ajută să îmi provoc unii interlocutori.

- „Păi, 100 de lei! Cât să valoreze? Nici 99 şi nici 101! 100 de lei valorează exact 100 de lei!”, sunt unele răspunsuri.

- „Depinde” zic alţii …

Şi, ca în multe contexte, ambele tabere au dreptate. Într-adevăr, 100 de lei sunt 100 de lei; dar, totuşi, valoarea percepută a acestei sume de bani poate să difere de la un context la altul.

La fel cum valoarea percepută a unui obiect poate să fie total deferită în funcţie de situaţie. De exemplu, un flăcău care aflat la hipermarket îşi aminteşti că rămas fără „protecţie”, va plăti pentru un pachet de Durex 15 lei (3 bucaţi); dacă, însă, acelaşi personaj se află la o cabană în vârf de munte, este ora 2 noaptea şi este pe punctul de a „înscrie” cu „prospătură”, va fi dispus să plătească prietenului său şi de 3 – 4 ori mai mulţi bani ca să între în posesia aceluiaşi pacheţel. Altfel spus, contextul, respectiv raritatea / abundenţa unui anumit produs sunt de natură să afecteze valoarea / suma de bani pe care suntem dispuşi să o achităm pentru achiziţionarea sa (teorii şi exemple pe acest subiect sunt numeroase, chair am dorit să îl evit pe cel cu valoarea unui pahar de apă în mijlocul oraşului sau în deşert …).

Pentru cine are urechi să audă, şi creier să înţeleagă …

În discuţiile mele cu proprietarii diverselor afaceri, directori generali, financiari sau de resurse umane pe tema asigurărilor de grup (de viaţă sau sănătate), inevitabil ajung în punctul în care trebuie să le vorbesc despre prezervative. Pardon! Nu discutăm subiectul contracepţiei, ci încerc să le explic micuţa teorie pe care tocmai ţi-am expus-o şi ţie. Şi asta pentru că, normal, sunt confruntat cu următoarea întrebare ridicată la fileu de cei menţionaţi adineaori: „Bun, bun, dar, totuşi, de ce să cheltuiesc eu 100 de lei / salariat din bugetul firmei ca să le cumpăr angajaţilor câte o asigurare, şi să nu le dau banii ăştia în plus la salariu?

Şi atunci mă lansez:

- „Cât consideraţi dvs. că valorează 100 lei?” întreb eu grav, uitându-mă în ochii lor fără să clipesc, în aşteptarea răspunsului pe care îl ştiu deja.

- „Păi, 100 de lei! Cât să valoreze? Nici 99 şi nici 101! 100 de lei valorează exact 100 de lei!”, îmi răspund toţi, fără excepţie, chiar şi cei mai isteţi care ştiu că răspunsul ar putea fi şi „Depinde!”.

„Da, aveţi dreptate!”, continui eu. „100 de lei valorează exact 100 lei pentru angajaţii dvs. Mai ales dacă această sută de lei o vor încasa ca şi bani în plus la salariu. Cu ei vor putea cumpăra câteva alimente, o cămaşă, bilete la film pentru toată familia sau vor achita o masă la un restaurant obişnuit în valoare de exact 100 lei. Da, 100 de lei valoarează exact 100 lei, aşa cum aţi spus şi dvs.!

- „Nu înţeleg exact ce vreţi să spuneţi” se dau unii de gol, dându-şi seama că nu i-am provocat gratuit.

- „Ce vreau să vă spun este că oamenii din firmă se vor bucura enorm că încasează lunar cu 100 lei în plus … asta cam 2 – 3 luni. După care se vor obişnui cu «noua-vechea» situaţie şi nici nu îşi vor mai aminti cum era înainte, adică puţin mai rău. Plus că, dacă e să ne gândim realist, cât de mult îmbunătăţeşte standardul de viaţă al unei familii o masă la McDonalds, sau o vizionare de film. Din nou, nu spun că nu contează, dar …”

- „Dar … ce?” devin interlocutorii mei ceva mai interesaţi …

- „Dar aceiaşi sumă ar putea să aibă o valoare reală dar şi percepută mult mai mare pentru oamenii dvs.

De exemplu, cu aceiaşi bani (100 lei/lună) puteţi achiziţiona pentru fiecare dintre ei servicii medicale în valoare totală de până la 100.000 lei/an. Mai precis, o asigurare privată de sănătate le poate acoperi cheltuieli ocazionate de prevenţia, diagnosticarea şi tratarea oricăror incidente legate de starea lor de sănătate: de la controale periodice la medici generalişi şi specialişti, analize de laborator / investigaţii imagistice (radiografii, ecografii, RMN etc.), şi până la spitalizări sau intervenţii chirurgicale”.

- „Îhm …”, mai primesc încă un semnal de interes.

- „Iar aceste beneficii (medicale) sunt cu atât mai apreciate cu cât sunt utilizate într-un moment delicat al vieţii, iar în situaţii extreme pot chiar însemna diferenţa dintre o viaţă compromisă şi revenirea la una normală”.

- „Şi, dacă, totuşi, niciun om din firmă nu păţeşte nimic???”

- „Atunci îi ajutaţi dvs. să-şi rupă un picior sau să facă o infecţie …” le răspund sarcastic celor care nu au urechi să audă, sau creier să înţeleagă.

Te asigur de toată consideraţia mea,

Dr. Alin T. Băiescu

Comments (6)
 • Avatar

  Liliana Dec 10 2014 - 17:31 Reply

  O poveste foarte draguta despre valoarea a 100 de lei. Cu toate acestea, oamenii sunt destul de greu sa-si incheie o asigurare privata de sanatate, indiferent de modalitatea de prezentare.

  • Avatar

   alin.baiescu Dec 11 2014 - 08:55 Reply

   Asa este … din pacate!

  • Avatar

   Vali Visan Jan 31 2016 - 11:38 Reply

   Eu cred ca modalitatea de prezentare conteaza foarte mult, oamenii trebuie sa inteleaga ce presupune aceasta. Pentru ca fiecare are nevoie sa mearga la medic, macar o data pe an pentru analizele preventive. Oamenii sunt reticenti in privinta serviciilor oferite de companiile de asigurari, nu la necesitatea acestora. De cele mai multe ori. Eu cred ca asigurarile nu se vand. Asigurarile se explica. Iar povestea cu valoarea celor 100 lei este chiar o abordare buna.

 • Avatar
 • Avatar

  HDASIG - Asigurari de sanatate Jun 16 2015 - 10:45 Reply

  O asigurare de sanatate are o valoare mult superioara pretului pe care il platese cineva pentru aceasta.

  Acest lucru se intampla in primul rand prin prisma faptului ca serviciile acoperite si oferite de o asigurare de sanatate sunt complete si complexe, putand acoperi de la cele mai banale consultatii medicale pana la cele mai complexe analize si investigatii medicale, costuri de spitalizare, interventii chirurgicale si tratamente.

  Costul unei asigurari de sanatate va fi intotdeauna mult mai mic decat suma serviciilor pe care le poate accesa un asigurat care detine o astfel de asigurare de sanatate.

  In Romania pe langa asigurarile oferite de asiguratorii locali exista si asigurari oferite de companii de asigurari din Londra pentru cetatenii din Romania, sau pentru expatii care traiesc in Romania sau in Europa, amintesc doar cateva: BUPA, LAMP, AXAPPP, CIGNA.

  O astfel de asigurare poate fi incheiata de catre o companie pentru angajati sau individual de catre o persoana fizica sau pentru membrii unei familii.

  In concluzie 100 de lei poate sa insemne mult mai mult decat 100 de lei, depinde pe ce anume alegi sa ii cheltui.

  • Avatar

   Vali Visan Jan 31 2016 - 11:43 Reply

   Costul unei asigurari de sanatate poate fi si mai mare decat ceea ce foloseste cel care o are. Dar aici as spune: ”sa fii fericit cand o platesti si nu o folosesti. Pentru ca sanatatea este lucrul cel mai important in viata unui om”. Si facem asigurari pentru ca statistica spune ca la un moment dat, cuiva i se intampla. Cu sau fara un contract, statistica nu ne alege dupa aest criteriu. Si eu nu vreau sa fiu unul caruia i se intampla, dar daca ma alege pe mine sa am o mica acoperire.

Adaugă un comentariu

Nume (obligatoriu)

Website

Dr. Aby îţi recomandă şi Articolul:

Asigurările private de sănătate – între Quasimodo şi Beckam

x